ГоловнаСвіт

В Ірані спалахнули масові протести проти підвищення цін, поліція застосувала силу (оновлено)

Перші демонстранти вийшли на мітинг через подорожчання яєць.

В Ірані спалахнули масові протести проти підвищення цін, поліція застосувала силу (оновлено)
Протесты в Иране
Фото: bbc.com

Демонстрації в Ірані, що почалися в четвер в одному місті з протесту проти подорожчання яєць, до п'ятниці перекинулися на всю країну і набули політичного забарвлення, повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Протести пройшли в шести великих містах країни - Тегерані, Реште, Керманшахе, Ісфахані, Хамадані, Мешхеді. В останньому заарештували 52 людей.

Демонстранти спочатку вимагали приборкати зростання цін - курячі яйця за тиждень подорожчали вдвічі. Потім з'явилися і політичні гасла: звільнити політв'язнів, покласти край свавіллю поліції.

Протестуючі викрикували: "Люди бідують, а духовенство бачить себе богами", а в Мешхеді скандували: "Не Газа, не Ліван, моє життя - Іран", критикуючи зовнішню політику Тегерана, який активно прагне до домінування на Близькому Сході.

Виступи невдоволених інфляцією, владою ісламського духовенства і витратною зовнішньою політикою стали найбільшими з 2009 року, коли на вулиці вийшли незгодні з перемогою Махмуда Ахмадінежада на президентських виборах.

Влада заявила, що за загостренням внутрішньополітичної ситуації стоять іноземні агенти і контрреволюційні елементи, і пообіцяли рішуче присікати несанкціоновані акції.

Відзначимо, іранська економіка вибралася з рецесії, а інфляція сповільнилася, проте безробіття як і раніше високе, а бізнес страждає від браку інвестицій. Середня іранська сім'я, за підрахунками Бі-бі-сі, за останнє десятиліття збідніла на 15%.

Оновлення. Поліція застосувала проти демонстрантів силу.

"Поліція розігнала акцію протесту в місті Керманшах на заході Ірану. Учасники акції, які протестують проти зростання цін, скандували антиурядові гасла", - йдеться в повідомленні агентства Анадолу.

Віце-президент Ірану Ісхак Джихангіра, виступаючи на конференції в Тегерані, повідомив, що демонстранти, нібито протестують проти зростання цін, насправді переслідують зовсім інші цілі.

Начальник поліції одного з районів Тегерана Мухсин Несідж Хемадані зазначив, що гасла, які скандують протестувальники, грають на руку ворогам Ірану, тому поліція буде рішуче придушувати подібні акції.

Нагадаємо, в Ірані сталися два землетруси з жертвами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram