ГоловнаПолітика

Лукашенко: Україна порушила домовленість не розголошувати випадок з Шаройком

Президенти Білорусі та України обговорювали інцидент на початку листопада в ОАЕ.

Лукашенко: Україна порушила домовленість не розголошувати випадок з Шаройком
Александр Лукашенко
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що на початку листопада в ОАЕ обговорював з українським президентом Петром Порошенком затримання журналіста Павла Шаройка за підозрою в шпіонажі.

"Він [Порошенко] мені поставив це питання. І я йому відповів фактами. Я йому зізнався, що з першого до останнього дня операції з нейтралізації шпигунської мережі був у курсі. Така практика - голова КДБ мені доповів відразу", - наводить слова Лукашенка "Белта".

Він додав, що на зустрічі з Порошенком було досягнуто домовленості не давати справі розголосу, але українська сторона її порушила.

"Вони зчинили ґвалт, усе було виплеснуто в засоби масової інформації. Що мені залишалося робити? Я скасував своє рішення і сказав викласти деякі факти в ЗМІ, щоб люди розуміли, що ми не нагнітаємо обстановку в стосунках з Україною. І ми показали. Ця людина зізналася, де працювала, як працювала. Купа матеріалів додатково є. Не знаю, навіщо потрібен був цей скандал. Але вони порушили нашу домовленість", - заявив Лукашенко.

При цьому він зазначив, що ніякого московського сліду в цій справі шукати не варто.

Нагадаємо, 17 листопада стало відомо про те, що 25 жовтня в Мінську затримали власкора UA:Українське радіо Павла Шаройка.

Комітет держбезпеки Білорусі в понеділок, 20 листопада, повідомив про затримання Шаройка за звинуваченням у "створенні в республіці агентурної мережі". За даними КДБ, Шаройко визнав, що є кадровим співробітником розвідки України, а координацію його розвідувальної діяльності нібито здійснював радник посольства України в Білорусі Ігор Скворцов, у зв'язку з чим останнього було оголошено персоною нон ґрата.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram