ГоловнаПолітика

Росія затримала на кордоні з Україною колишнього повпреда голови Чечні в Києві (оновлено)

Його затримали в Києві і відвезли на кордон.

Росія затримала на кордоні з Україною колишнього повпреда голови Чечні в Києві (оновлено)
Фото: grozny-inform.ru

У середу, 22 листопада, в Брянській області затримали і доправили в одне з московських СІЗО колишнього повноважного представника голови Чечні в Україні Рамзана Ціцулаєва, пише ТАСС з посиланням на свої джерела. З грудня 2014 року Росія розшукувала Ціцулаєва за звинуваченням у великому шахрайстві.

Інша російське видання "Росбалт" пише, що затриманню Ціцулаєва, який останній рік жив у Києві, передувала операція СБУ.

"Ціцулаєва схопили бійці спецпідрозділу «Альфа» СБУ й оголосили, що він є особою, чиє перебування на території України небажане. Варіанти з висилкою Рамзана в Польщу, Румунію або, наприклад, Туреччину (він прибув до Києва транзитом через цю країну) навіть не розглядалися. Його посадили в мікроавтобус, довезли до кордону з РФ, де на Рамзана вже чекали російські оперативники", - пише видання.

При цьому стверджують, що йдеться не про співпрацю СБУ з російськими правоохоронцями, а про те, що Ціцулаєв комусь перейшов дорогу. У разі висилки в іншу країну він міг би вже незабаром повернутися до Києва.

"Українська правда" з посиланням на джерело з найближчого оточення Ціцулаєва пише, що затримання відбулося ще 6 жовтня в ресторані "Казбек". "Рамзан вийшов поговорити і більше його родичі не бачили. Протягом двох тижнів родичі не могли дізнатися його місцезнаходження. Потім з'ясувалося, що його вивезли в Брянськ. У другій половині жовтня він потрапив у СІЗО "Матроська тиша", - розповіли виданню.

Екс-повпреду Чечні в Москві висунули обвинувачення в шахрайстві (стаття 159 КК РФ) і вчиненні опору представникам влади (стаття 318 КК РФ). Найближчим часом йому можуть також інкримінувати викрадення людини (стаття 126 КК РФ) і вимагання (стаття 163 КК РФ).

Оновлення. Прес-служба СБУ підтвердила видворення з країни довіреної особи президента Чечні Рамзана Кадирова.

У повідомленні сказано, що він приїхав в Україну наприкінці вересня 2017 року за підробленим паспортом. Під час перебування в Україні він збирав відомості про діяльність проукраїнських чеченців, які брали участь в антитерористичній операції на Донбасі.

СБУ вирішила, що дії іноземця загрожували національній безпеці України, і примусово повернула його в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram