ГоловнаПолітика

Посли "великої сімки" визнали конкурс до Верховного Суду прогресом для України

Відбір суддів був не ідеальним, але більш прозорим і конкурентним, ніж у попередні роки.

Посли "великої сімки" визнали конкурс до Верховного Суду прогресом для України
Фото: Zik

Посли країн "великої сімки" (США, Італія, Німеччина, Франція, Великобританія, Канада і Японія) оприлюднили заяву з позитивною оцінкою конкурсу до Верховного Суду.

"Процес відбору суддів до Верховного Суду України був значно прозорішим і конкурентнішим, аніж у попередні роки, що є ознакою прогресу в здійсненні судової реформи в Україні", - йдеться в заяві.

При цьому посли відзначають, що результати відбору свідчать про необхідність більш ретельного аналізу процедур для подальшого поліпшення. Також вони закликають продовжувати співпрацю і конструктивний діалог із громадянським суспільством.

"Нові судді Верховного Суду, призначені Президентом Порошенком беруть на себе величезну відповідальність. Українські громадяни і міжнародне співтовариство уважно стежитимуть за тим, як поводяться ці нові судді під час виконання своїх обов'язків і поза ними. У зв'язку з цим, ми закликаємо всіх нових суддів виконувати свої зобов'язання щодо прозорості, незалежності, чесноти і відданості принципам верховенства права. Зрештою, репутація та довіра до нового Верховного Суду залежатиме від того, як він буде відповідати очікуванням громадян України", - йдеться також у заяві.

Нагадаємо, 11 листопада Президент Петро Порошенко призначив 113 зі 120 суддів нового Верховного Суду. При цьому Громадська рада добропорядності назвала результат конкурсу несправедливим, оскільки серед 120 переможців конкурсу 30 кандидатур були ветовані радою як такі, що не відповідають критеріям професійної етики і доброчесності. Більшість із них усе одно потрапили до нового складу суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram