ГоловнаПолітика

На Генасамблеї ООН прем'єр Молдови закликав Росію прибрати війська з Придністров'я

Павло Філіп зажадав винести це питання на розгляд цієї сесії Генасамблеї ООН.

На Генасамблеї ООН прем'єр Молдови закликав Росію прибрати війська з Придністров'я
Павел Филип
Фото: http://media1.noi.md

Республіка Молдова вимагає повного і беззастережного виведення російських військ, незаконно розквартированих на території Придністровського регіону.

Про це у своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН заявив прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп, повідомляє Укрінформ.

"Ми підтверджуємо свою вимогу про повне і беззастережне виведення так званої Оперативної групи російських військ, яка є "спадкоємницею" 14-ї армії СРСР і яка незаконно розташована на території нашої країни", - заявив прем'єр.

Глава молдавського уряду звернув особливу увагу на те, що військові навчання в регіоні за участю російських військ і військ невизнаного Придністров'я, які проходять на постійній основі, є викликом національній безпеці Республіки Молдова.

Філіп підкреслив також, що всупереч основним принципам міжнародного права, положень Конституції Молдови та Росією взятих на себе зобов'язань, російські війська донині перебувають на території Республіки Молдова.

Молдавський прем'єр закликав міжнародну спільноту підтримати включення до порядку денного Генеральної асамблеї ООН додаткового пункту про повне виведення іноземних військ з території Республіки Молдова.

Нагадаємо, в середині серпня представник Молдови в ООН Віктор Морару звернувся до генсека ООН з листом, в якому молдавська делегація просить включити до порядку денного Генасамблеї питання про повне виведення з території Придністровського регіону російських військ і озброєння.

Російська сторона виступила проти виведення військ, мотивувавши відмову тим, що це негативно позначиться на двосторонніх відносинах між Молдовою і РФ, а також на процесі Придністровського врегулювання.

На території Придністровського регіону розташована Оперативна група російських військ (близько 1500 військовослужбовців), а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тис. тонн боєприпасів, снарядів та авіабомб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram