ГоловнаПолітика

ГПУ відкрила справу за втручання НАБУ у вибори президента США

Провадження відкрито за статтею "розголошення даних досудового слідства або дізнання".

ГПУ відкрила справу за втручання НАБУ у вибори президента США
Фото: segodnya.ua

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо окремих посадових осіб Національного антикорупційного бюро України про втручання у вибори президента США в 2016 році.

Про це повідомляє "Обозреватель" з посиланням на документ, що є у розпорядженні редакції.

Відзначається, що відкрито провадження №42017000000002470 за ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу (розголошення даних досудового слідства чи дізнання).

"Службові особи правоохоронних органів України здійснили розголошення даних досудового розслідування шляхом оприлюднення в засобах масової інформації фрагментів записів, зроблених на листках у "амбарній книзі Партії регіонів" на ім'я глави передвиборного штабу Дональда Трампа, Пола Манафорта. Зазначені дані ганьблять людину, принижують її честь і гідність, створюючи в суспільстві враження незаконного втручання у вибори президента США", - йдеться у фабулі провадження.

Фото: obozrevatel.com

У документі повідомляється, що кримінальне провадження відкрито на підставі звернення народного депутата Андрія Деркача.

Нагадаємо, дані про втручання України у перебіг виборчої кампанії-2016 в США на початку 2017 року з'явилися на сторінках видання Politico у статті "Спроби України саботувати Трампа нашкодили їй самій" журналіста Кеннета Фогеля.

У травні 2016 року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. Ці документи, за його словами, підтверджують незаконні виплати готівки українським чиновникам і політикам, а також Полу Манафорту, який пізніше став керівником виборчої кампанії Трампа.

Пізніше в The New York Times вийшла стаття про роботу Манафорта в Україні, після чого він подав у відставку з поста керівника кампанії Трампа.

Наприкінці червня 2017 року НАБУ заявило, що воно і Спеціалізована антикорупційна прокуратура не уповноважені розслідувати діяльність Манафорта як політичного консультанта Партії регіонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram