ГоловнаПолітика

Правозахисники вимагають від української влади розслідувати вбивство Павла Шеремета

У справі про вбивство журналіста немає жодного офіційного підозрюваного.

Правозахисники вимагають від української влади розслідувати вбивство Павла Шеремета
Фото: Сергей Нужненко

Медійні та правозахисні організації до річниці загибелі журналіста Павла Шеремета звернулися до української влади з вимогою розслідувати вбивство ефективно і прозоро.

Про це йдеться у відкритому зверненні.

Лист підписали члени Amnesty International, «Репортерів без кордонів», Інституту масової інформації, ГО «КримSOS», Центру протидії корупції, Громадського комітету захисту прав людини, Комісії журналістської етики, Асоціації європейських журналістів-Україна, Фонду «Відкрите суспільство» та ін., повідомляє Громадське.

У зверненні вимагають:

1. Запросити до роботи на постійній основі у складі спільної слідчої оперативної групи, яка була створена на базі Головного слідчого управління МВС України, слідчих, прокурорів і детективів високого рівня кваліфікації з країн Європейського Союзу, Великобританії та США.

2. Забезпечити прозорість розслідування шляхом проведення регулярних публічних щоквартальних звітів про його перебіг з метою здійснення громадського контролю за його просуванням.

«Ми просимо Європейський Союз, Великобританію і Сполучені Штати Америки надати посильну допомогу і сприяти залученню міжнародного елемента до розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, яке стало справжнім тестом на здатність владних структур України розслідувати напади на свободу медіа», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху автомобіля, за кермом якого він перебував.

На сьогодні слідство розглядає п'ять версій скоєння вбивства журналіста. Незважаючи на численні експертизи, допити, вилучення відео з камер спостереження, зараз у справі про вбивство Шеремета немає жодного офіційного підозрюваного.

10 травня журналісти представили фільм-розслідування про вбивство журналіста Павла Шеремета. Зокрема, у фільмі йдеться про те, що співробітник СБУ був удома в Шеремета в ніч перед убивством.

У четвер, 20 липня, в Києві, на місці загибелі журналіста, на перетині вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка, відбудеться акція в пам'ять Павла Шеремета. Після хвилини мовчання хода вирушить до будівель СБУ, Адміністрації президента і Міністерства внутрішніх справ з вимогою розслідувати вбивство.

Павло Шеремет - білоруський, російський і український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань, у 1990-2000 роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів російського телеканалу ОРТ, згодом - "Першого каналу". Упродовж останніх п'яти років жив у Києві, працював в "Українській правді", а також на радіо "Вести".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram