ГоловнаПолітика

Reuters знайшов екс-бойовика ІДІЛ з Росії, що проживає в Україні

Він заявив, що більше не сприймає радикальний іслам і не збирається когось підривати.

Reuters знайшов екс-бойовика ІДІЛ з Росії, що проживає в Україні
Фото: Reuters TV

Агентство Reuters стверджує, що Україна дала притулок колишньому бойовику ІДІЛ Марату Нурмагомедову. 33-річний росіянин нібито розчарувався в радикальному угрупованню, отримав у Туреччині паспорт на інше ім'я і зараз проживає під ним в Україні.

Нурмагомедов приїхав до Сирії влітку 2013 року і вступив в один із загонів, який згодом став частиною ІДІЛ. Провівши на підконтрольній бойовикам території кілька місяців, він став критикувати угруповання і незабаром його заарештували спецслужби ІДІЛ. В ув'язненні він пробув чотири місяці, а потім знову присягнув на вірність ІДІЛ, але лише для того, щоб втекти.

Незабаром він домовився з родиною сирійських біженців, яка за гроші вивезла його під речами в своєму мікроавтобусі. А в розпал міграційної кризи в 2015 році Нурмагомедову вдалося втекти до Туреччини. Через кілька місяців його затримали в Стамбулі і вирішили вислати, запропонувавши добровільно виїхати в будь-яку країну. Нурмагомедов вибрав Україну, де він залишається досі.

"Тут спокійно. Якщо ти ні в чому не помічений і не береш участь, то нікому немає до тебе справи ніякої, можна спокійно жити", - сказав він в інтерв'ю на тій умові, що місце, де він перебуває, не буде розкрите.

Нурмагомедов заявив, що більше не сприймає радикальний іслам і не становить загрози для суспільства. "Я не збираюся когось підривати в метро ... У мене мета одна - вивчати релігію і повернутися до спокійного життя", - заявив він.

При цьому вся історія записана тільки з його слів, підтвердити її з інших джерел не вдалося.

З того часу як Нурмагомедов оселився в Україні, в Росії було заарештовано і звинувачено у фінансуванні тероризму його старшого брата Шаміля. Їхній батько Казім Нурмагомедов каже, що платежі були призначені для того, щоб допомогти Марату, в тому числі, втекти з-під ІДІЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram