ГоловнаПолітика

У Мелітополі під час спецоперації затримано 25 осіб, - Аваков

Правоохоронці провели "зачистку" криміналітету і їхніх натхненників із "руского міра".

У Мелітополі Запорізької області правоохоронці під час спецоперації провели низку затримань. Усього в рамках "зачистки" затримали 25 осіб.

Про це міністр МВС Арсен Аваков повідомив у фейсбуці.

Міністр назвав спільну спецоперацію Нацполіції, СБУ і прокуратури "зачисткою" криміналітету та їхніх натхненників з "руского міра".

"З березня 2017 року в Мелітополі почалися масові підпали аптек і торговельних наметів, потім будівлі міськвиконкому, грабежі, розбої, викрадення людей... 9 травня були спроби перетворити мирну акцію на масову бійку... Паралельно містом почали навмисно поширювати чутки, що влада не контролює ситуацію в регіоні, не може впоратися зі зростанням злочинності", - написав Аваков.

Він повідомив, що перші затримання пройшли ще 16 червня, коли правоохоронці спіймали ватажка організованого злочинного угруповання "Тучу" і чотирьох його спільників. За словами голови МВС, вони займалися здирництвом, викраденням людей і контролювали кілька спортивних клубів.

Протягом наступних днів затримали ще 20 осіб, підозрюваних у скоєнні кримінальних злочинів. Під час обшуків вилучено зброю, боєприпаси, шоломи, маски, перуки, підроблені номери авто.

"Але кримінальна складова - тільки вершина айсберга. Насправді там пахне "рускім міром"!" - зазначив голова МВС.

За його словами, паралельно з кримінальними статтями відкрито кримінальне провадження за статтею 111 КК "державна зрада" - на думку СБУ, діяльність групи курирували з Росії. Сьогодні силові структури спільно провели 10 обшуків у рамках уже цього кримінального провадження. Вилучено зброю і вибухівку.

Аваков зазначив, що кількість підозрюваних у співучасті зростає: "до кримінальних" професіоналів "приєднуються представники політикуму області, деякі екс-нардепи".

Раніше повідомляли, що СБУ проводить у Мелітополі обшуки в осіб, наближених до нардепа Балицького. За інформацією місцевих ЗМІ, обшуки проводили в лідера мелітопольської організації "Союз лівих сил" Тараса Генова, у головного охоронця нардепа Євгена Балицького, у депутата Запорізької обласної ради від "Опоблоку" Валерія Горбаня (колишній помічник Балицького).

Балицький неодноразово висловлював свої антиукраїнські погляди. На 9 травня він організував разом з лідером мелітопольського "Антимайдану" Катериною Уманець ходу "Безсмертного полку". Уманець, зі свого боку, відома своєю заявою на російському телебаченні, що в Україні люди через відсутність грошей на проїзд розраховуються в маршрутках сіллю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram