ГоловнаПолітика

Порошенко доручив уряду підвищити пенсії

Обмеження для працюючих пенсіонерів скасують.

Порошенко доручив уряду підвищити пенсії
Фото: Сергей Нужненко

Національна рада реформ в п'ятницю ввечері розглянула проект пенсійної реформи, розроблений урядом.

Як повідомила прес-служба президента Петра Порошенка, під час засідання він погодився з необхідністю підвищити пенсії та скасувати їх оподаткування, а також зняти інші обмеження для працюючих пенсіонерів.

"Ми провели досить активну інформаційну кампанію, як можна зробити осучаснення пенсій. Що є осучасненням пенсій? Ліквідація несправедливості", - заявив Порошенко. Насамперед, за його словами, отримають підвищення ті, хто отримує менші пенсії. "Людина, яка виходить на пенсію в 2016-му або 2017 році, маючи високу середню зарплату, має високу пенсію. Людина, яка вийшла на пенсію у 2009-му, 2010-му, 2011-му має той же стаж, платила внески з середньої зарплати так само як це робили у 2016-17 роках, робила усе, що може, але пенсію сьогодні має набагато меншу. І насамперед, як результат осучаснення, отримають підвищення пенсій найменше захищені, - ті, хто сьогодні отримує несправедливо низьку пенсію", - заявив Порошенко.

Також президент доручив у цьому році підвищити мінімальні пенсії і зняти всі обмеження для працюючих пенсіонерів.

"Підвищення мінімальної пенсії також відбудеться в цьому році, думаю, можна розглянути можливість перенести з грудня на листопад або на жовтень... На сьогодні ми зацікавлені в тому, щоб пенсіонери продовжували працювати. Не треба їх "видавлювати" з робочих місць. Думаю, що невиправдані сьогодні і обмеження пенсій працюючим пенсіонерам та оподаткування пенсій", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що заплановане на жовтень підвищення пенсій торкнеться близько 5,6 млн осіб.

Запропонований Кабміном проект реформи передбачає, що у 2018 році мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію за віком буде підвищено до 25 років, а до 2028 року буде щорічно підвищуватися на один рік і в результаті складе 35 років. Передбачається введення єдиного підходу до нарахування пенсій для пенсіонерів з використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3 764,4 гривні (на цю мить, залежно від року призначення пенсії, від 1 197,91 гривень до 3 764,4 гривень).

Законопроект буде направлений до парламенту після схвалення Нацрадою реформ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram