ГоловнаПолітика

Українцям без достатнього стажу не платитимуть пенсію до 65 років

У кого до 60 років буде 25 років стажу, зможе вийти на пенсію. Решті доведеться працювати далі.

Українцям без достатнього стажу не платитимуть пенсію до 65 років
Фото: Владислав Мусиенко

Кабінет Міністрів запропонував прив'язати вік виходу на пенсію до страхового стажу.

Про це на засіданні уряду в середу повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Ті, у кого до 60 років буде 25 років страхового стажу, зможуть піти на пенсію. Решті потрібно буде працювати аж до 65 років.

"Пенсійний вік залишиться на рівні 60 років для людей, у яких страховий стаж 25 років. Що таке 25 років? Мені сьогодні 39 років, і в мене вже 23 роки трудового стажу. Тобто через два роки в мене буде вже достатній страховий стаж, щоб у 60 років вийти на пенсію. Є люди, у яких немає стажу, вони отримають можливість виходу на пенсію в 63 роки. А якщо у людей менше 15 років стажу - в 65 років", - пояснив Гройсман.

При цьому буде передбачена можливість "докупити" роки відсутнього стажу, щоб піти на пенсію в 60 років.

"Буває така ситуація, що у тебе є 24 роки страхового стажу, але тобі вже 60 років. Що робити? Можна компенсувати вартість одного року, двох, чотирьох, п'яти", - розповів Гройсман.

Цей проект не стосується тих, хто вже перебуває на пенсії.

Нагадаємо, Україна зобов'язалася перед МВФ провести пенсійну реформу, при цьому терміном прийняття відповідного законопроекту в меморандумі з фондом значиться кінець квітня.

Пенсійна реформа повинна набути чинності з 1 січня 2018 року і матиме такі характеристики: новий набір варіантів виходу на пенсію з ширшим за нинішній діапазоном пенсійного віку залежно від загального трудового стажу, а також з пенсійними виплатами, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію; гарантії того, що українці отримуватимуть пенсії, які є пропорційними сплаченим внескам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram