ГоловнаПолітика

У Житомирі відкрили меморіальну дошку Леху Качинському

"Таким жестом ми дякуємо Польщі за підтримку України". 

У Житомирі відкрили меморіальну дошку Леху Качинському
Фото: zhitomir.info

У суботу, 20 травня, у Житомирі було відкрито меморіальну дошку пам'яті президента Польщі Леха Качинського, який загинув у Смоленській авіакатастрофі 2010 року. Вона встановлена на вулиці Качинського, яка з'явилася в рамках декомунізації.

Як повідомляє місцеве видання  "Житомир.info",  рішення відкрити пам'ятну дошку пов'язане з тим, що місто тісно співпрацює з Польщею.

"У Житомирі мешкає одна з найбільших польських громад в Україні, у нас тісні відносини з польськими містами-побратимами - Плоцьком і Битомом. Лех Качинський - це ім'я світового рівня, він доклав багато сил на відстоювання України в рамках російської агресії. Він був другом України і таким жестом - відкриття дошки, перейменування вулиці - ми дякуємо Польщі за підтримку України", - пояснив мер Житомира Сергій Сухомлин.

У відкритті меморіальної дошки взяли участь також віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко і міністр канцелярії польського президента Адам Квятковський.

За словами Зубка, Житомир став другим містом в Україні після Одеси, де відкрита дошка Качинському.

Нагадаємо, що Качинський був восьмим президентом Польщі.

Він загинув 10 квітня 2010 року, коли літак польської офіційної делегації, яка прямувала на заходи з нагоди 70-річчя Катинського злочину, розбився під Смоленськом.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram