ГоловнаПолітика

Порошенко з'їздив до колишнього концтабору Заксенхаузен

У роки Другої світової війни тут перебував Бандера і багато ОУНівців. 

Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко в рамках своєї поїздки до Німеччини відвідав меморіальний комплекс "Концентраційний табір Заксенхаузен", розташований у місті Оранієнбург, і вшанував пам'ять жертв нацизму.

Про це повідомила його прес-служба.

Порошенко встановив вінок біля меморіальної дошки, на якій по-українськи написано: "Тисячам українських в'язнів, які в період 1941-1945 років перебували в полоні в концтаборі Заксенхаузен. Багато з них не пережили нелюдські умови концентраційного табору або померли після тортур і акцій по знищенню полонених. Ми зберігаємо світлу пам'ять про вас у наших серцях". 

Фото: president.gov.ua

Через концтабір у 1936-1945 роках пройшли близько 200 тисяч чоловік. Більше половини з них померли від виснаження, хвороб, недоїдання.

Тут тримали найважливіших ув'язнених, серед них - лідер ОУН Степан Бандера, який від початку 1942 року по серпень 1944 перебував у найрежимнішому бункері концтабору. У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь у керівництві антирадянського озброєного руху в тилу Червоної армії. "Однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився", - відзначають у прес-службі президента України.

У Заксенхаузен помер поет Олег Ольжич.

В'язнями цього концтабору були українські націоналісти Тарас Бульба-Боровець, Андрій Мельник, Олег Штуль (Жданович), колишній секретар Української Центральної Ради Євген Онацький, Ярослав Стецько.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram