ГоловнаПолітика

Кабмін ініціює розробку нового законопроекту з видобутку бурштину

У лютому Рада відмовилася ухвалити відповідний законопроект.

Кабмін ініціює розробку нового законопроекту з видобутку бурштину
Фото: zn.ua

Кабінет міністрів спільно з органами місцевого самоврядування ініціює розробку нового законопроекту щодо врегулювання видобутку та реалізації бурштину.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час робочої поїздки в Житомирську область.

"Уряд ухвалив рішення для того, щоб в кооперації з місцевим самоврядуванням, державними органами влади поєднати цю роботу і зробити її абсолютно публічною. Найголовніше - зробити нове прозоре законодавство, яке дозволить відкрито займатися видобутком з одного боку, і, з іншого боку, щоб це було прозоро і ефективно для державного і місцевих бюджетів", - підкреслив прем'єр.

Він також нагадав, що в парламенті вже неодноразово намагалися ухвалити необхідні рішення і покласти край незаконній діяльності "бурштинової мафії". Водночас, рейди правоохоронних структур, які проводяться час від часу, не є ефективними, зазначив прем'єр.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада відмовилася прийняти законопроект №1351-1 про видобуток бурштину та його реалізації. Документ був прийнятий у першому читанні ще у квітні 2015 року, але знайти голоси для його затвердження в цілому не вдалося.

За оцінкою Мінекології, кількість нелегальних копачів бурштину в північних областях України налічує тисячі. Лише у Рівненській області незаконним видобутком займаються близько 10 тис. осіб. Водночас видобуток ведеться помповим методом, який піднімає тільки 15% каменів і дуже негативно впливає на екологію.

Правильний метод видобутку передбачає зняття верхнього шару, пересипання і потім рекультивацію. У такому випадку територія, на якій вівся видобуток, може бути придатна для сільського господарства, будівництва або промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram