ГоловнаПолітика

Раді запропонували внести до Кримінального кодексу статтю про примусове одруження

Запропонований законопроект розширює термін "експлуатація".

Раді запропонували внести до Кримінального кодексу статтю про примусове одруження
Фото: kievskaya.com.ua

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко і ще 11 депутатів пропонують парламенту ввести кримінальну відповідальність за викрадення людини з метою примусового одруження.

Про це йдеться в законопроекті №6243, зареєстрованому 27 березня.

Відповідні зміни пропонують внести в ст. 149 Кримінального кодексу (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини).

Законопроект передбачає, що торгівля людьми, тобто вербування, переміщення, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шахрайства, шантажу, примусу карається позбавленням волі на термін від трьох до восьми. Ті самі дії, вчинені щодо неповнолітнього його батьками, опікунами чи піклувальниками, передбачають позбавлення волі на термін до 15 років із конфіскацією майна або без неї.

Запропонований законопроект розширює термін "експлуатація", додаючи в нього: примусове переривання вагітності, примусове одруження і примусове залучення до жебракування.

Також документ встановлює, що відповідальність за вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини за цією статтею настає незалежно від наявності згоди цієї людини на експлуатацію, якщо до неї застосовано який-небудь із засобів впливу, передбачений статтею.

Нагадаємо, поліція Київської області знайшла начальника департаменту енергопостачання "Укрзалізниці" Валерія Людмирського, якого викрали вісім місяців тому. За його звільнення вимагачі вимагали 10 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram