ГоловнаПолітика

Портников: Україні необхідна повна амністія всіх капіталів

"Різниці між олігархом і звичайним громадянином, який не платить податки з конвертової зарплати, з моральної точки зору немає".

Портников: Україні необхідна повна амністія всіх капіталів
Фото: Макс Требухов

Журналіст Віталій Портников вважає, що Україні необхідна повна амністія всіх капіталів.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна, присвяченому електронному декларуванню.

"Тільки повна амністія всіх капіталів усіх громадян України є виходом зі сформованої ситуації. І доти, доки ця амністія не відбулася, ми будемо жити в олігархічній країні", - заявив він.

Портников вважає, що це дасть "звичайній людині змогу платити податки".

"Країна реформується за п'ять кроків, якби для цього була воля суспільства, якої немає. Перший крок - повна амністія капіталів громадян, тому що ми всі повинні розуміти, що жили і живемо в кримінальній країні. Ніякої різниці між найбільшим олігархом і звичайним громадянином, який не платить податки з конвертової зарплати, з моральної точки зору немає", - заявив він.

Другий крок - повна реформа судової системи та правоохоронних органів. Далі, вважає Портников, потрібно відновити баланс парламентсько-президентської республіки, коли керівником держави є коаліція на чолі з прем'єр-міністром.

Четвертий крок - повна легалізація лобізму.

"І п'ятий момент - створення відкритих списків, щоб керівники політичних сил не мали можливості нав'язувати своїх кандидатів до парламенту", - сказав він.

Після цього необхідно ввести жорсткий контроль за дотриманням законодавства.

"Це настільки все просто й елементарно, що якби я був керівником відповідального уряду, я б за 365 днів зробив цю країною Румунією або Польщею. Але на це немає суспільного запиту", - заявив Портников.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилася подача чиновниками вищого рівня електронних декларацій. Введення системи е-декларування в рамках боротьби з корупцією було однією з умов Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

Декларування показало, що люди, які перебувають при владі, мають величезні статки. Зокрема, сума коштів, задекларованих народними депутатами, дорівнює 12,3 млрд грн. Це 31% державного бюджету Молдови на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram