ГоловнаПолітика

У "Народному фронті" інформацію про Мартиненка назвали спробою зірвати угоду про ХАЕС

Зрив угоди вигідний насамперед Росії, вважають у партії

У "Народному фронті" інформацію про Мартиненка назвали спробою зірвати угоду про ХАЕС
Фото: Макс Левин

Спроба дискредитувати народного депутата Миколу Мартиненка має на меті вплив на ринок атомної енергетики України з боку Російської Федерації, зокрема, спробу зірвати домовленості про будівництво 3-го і 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Таку заяву сьогодні опублікувала прес-служба партії "Народний фронт", членом якої є Мартиненко.

"Сьогодні, коли Росія робить усе можливе, щоб створити в Україні кризу енергоносіїв через припинення постачання газу, це питання є проблемою національної безпеки, оскільки такі енергоблоки сьогодні критично необхідні енергосистемі України. Саме тому українська сторона ухвалила рішення про пошук іншого партнера. Таким партнером було обрано чеську компанію Skoda JS - традиційного постачальника для модернізації реакторних установок усіх атомних енергоблоків, що експлуатуються в Україні", - сказано в повідомленні.

У партії також зазначають, що з боку Росії, за допомогою якої Україна планувала добудувати зазначені енергоблоки, за останні роки не було зроблено нічого, "процес будівництва гальмувався і саботувався".

"Після того, як було завершено процедуру пошуку потенційного партнера і досягнуто попередніх домовленостей, підписано меморандум у цьому питанні, з боку РФ почалася кампанія з дискредитації з метою зірвати ці домовленості", - заявляє "Народний фронт".

У партії зазначають, що інформація про Мартиненка "не випадково з'явилася в чеському виданні, яке займає виразну проросійську позицію".

Нагадаємо, чеське видання novinky.cz з посиланням на свої джерела пише, що швейцарське правосуддя почало розслідування підкупу чеською компанією Skoda JS депутата Верховної Ради Миколи Мартиненка. За даними видання, чеська поліція провела напередодні обшуки у штаб-квартирі Skoda JS у Пльзені і вилучила велику кількість документів.

Skoda JS, яка виготовляє обладнання для атомних електростанцій, підозрюється в дачі хабара Мартиненкові, який вже багато років очолює парламентський комітет з енергетики. Гроші надходили на рахунок панамської компанії Bradcrest Investment, прихованим власником якої, за даними швейцарських слідчих, є Мартиненко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram