ГоловнаПолітика

Швейцарія надіслала Україні запит про допомогу в справі проти Мартиненка

Український депутат позбувся доступу до 30 млн франків

Швейцарія надіслала Україні запит про допомогу в справі проти Мартиненка
Николай Мартыненко
Фото: Макс Левин

Федеральна прокуратура Швейцарії звернулася до України та Чехії із запитами про правову допомогу в рамках розслідування кримінальної справи проти депутата Верховної Ради від "Народного фронту" Миколи Мартиненка.

"Федеральна прокуратура Швейцарії з 2013 року проводить розслідування кримінальної справи проти громадянина України за підозрою у підкупі іноземних чиновників", - йдеться у відповіді прокуратури на запит Deutsche Welle. У відомстві підтвердили, що підозрюваним у цій справі є Мартиненко.

"У рамках цього розслідування Федеральна прокуратура Швейцарії звернулася в правоохоронні органи Чехії та України із запитом про надання правової допомоги", - повідомила прес-секретар швейцарської прокуратури.

У березні цього року швейцарські видання Le Matin Dimanche і SonntagsZeitung повідомили з посиланням на джерела в правоохоронних органах про кримінальну справу проти Мартиненка.

Раніше чеське видання Pravo писало, що в рамках розслідування цієї справи у штаб-квартирі чеської компанії Skoda JS відбулися обшуки. За інформацією чеських журналістів, цей виробник устаткування для атомних електростанцій є, разом з Мартиненком, ще одним фігурантом швейцарської кримінальної справи.

Skoda JS торік уряд України обрав як виконавця робіт із завершення будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції. Микола Мартиненко - голова комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Раніше Мартиненко називав інформацію про розслідування в Чехії "піар-кампанією проти нього" і заявляв, що за звинуваченнями на його адресу стоїть Росія, яка "хоче саботувати добудову енергоблоків на Хмельницькій АЕС і дискредитує компанію Skoda JS".

Skoda JS є дочірньою компанією російського холдингу ОМЗ, який знаходиться під контролем "Газпромбанку". Цей банк частково належить "Газпрому", а частково - групі осіб, імена яких не розкриваються. Банк знаходиться в списку санкцій ЄС і США поряд з найбільшими державними банками Росії.

Решением от 15 августа 2013 прокуратура Швейцарии заморозила на счетах в банках страны средства шести фирм, которые связывают с Николаем Мартыненко. Согласно сообщениям ряда швейцарских СМИ, речь идет о сумме в 30 млн франков. Деньги заморожены на основании подозрения в коррупционных преступлениях, а также в отмывании денег. Это следует из документов суда.

Швейцарський адвокат Мартиненка вже понад рік судиться з прокуратурою, вимагаючи розблокувати на рахунках 100 тис. євро на оплату послуг юридичного захисту. У грудні 2014 року Федеральний суд повернув справу на розгляд апеляційної інстанції. Гроші залишаються заблокованими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram