ГоловнаСвіт

ЄСПЛ визнав порушення Росією прав людини під час депортації грузин

Політика РФ визнана такою, що порушила низку положень Євроконвенції з прав людини

ЄСПЛ визнав порушення Росією прав людини під час депортації грузин
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини виніс рішення на користь Грузії. Він постановив, що Росія порушила низку положень Європейської конвенції з прав людини, коли депортувала грузинських громадян 2006 року.

"Політика Росії з арештами, затриманням і видворенням великого числа громадян Грузії 2006 року порушила конвенцію", - йдеться в рішенні суду.

Позов проти Росії грузинська влада подала в березні 2007 року у зв'язку з переслідуванням громадян Грузії на території Російської Федерації. Справа стосується порушення цілої низки норм Євроконвенції під час масової депортації етнічних грузин 2006 року.

Тоді між Грузією і Росією вибухнув "шпигунський скандал". У Тбілісі й Батумі затримали шістьох російських військовослужбовців. Грузія звинуватила їх у шпигунстві і розвіддіяльності. Крім того, МВС Грузії заявило, що військовослужбовці не тільки шпигували, а й вели диверсійну та терористичну діяльність. Тоді ж повідомляли, що разом з ними затримали 11 громадян Грузії, яких звинуватили у зраді батьківщині та співпраці з російськими спецслужбами.

У Москві жорстко відреагували на інцидент із затриманням військовослужбовців - було призупинено транспортне та поштове сполучення з Грузією. У Росії почалися перевірки уродженців Грузії та бізнес-структур. Тбілісі звинуватив владу Росії в практиці "масових затримань" і у грубому поводженні з вихідцями із Грузії, внаслідок чого під час депортації померло кілька людей.

Росія стверджувала, що жодної масової депортації не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram