ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні процвітають нелегальні букмекерські контори

А от діяльність легальних операторів лотерей суворо регламентована державою, нарікають гравці ринку

В Україні процвітають нелегальні букмекерські контори
Фото: sport.com.ua

Незважаючи на заборону букмекерського бізнесу, в Україні працюють компанії, що приймають нелегальні ставки на результати спортивних подій.

Вони діють поза правовим полем і не платять податків. Єдиним легальним видом такої діяльності є тільки лотереї від ліцензованих державних операторів. Серед активних лише три: підприємство з 100% іноземними інвестиціями "Українська Національна Лотерея" (інвестори з Австрії, Швейцарії, Великобританії і Франції), МСЛ (інвестори - російський "Альфа-Банк"), "Патріот" (власник - російський мільярдер олігарх О. Бойко). Але на практиці кримінальні букмекерські схеми продовжують працювати, повідомляє Газета по-українськи.

Генеральний директор "Української Національної Лотереї" Андрій Бочковський вважає, що гравці, які беруть участь у нелегальних ставках, часто стають жертвами шахраїв і не отримують виграшів, оскільки не існує дієвого механізму контролю. Діяльність же легальних операторів лотерей суворо регламентована державою.

"Призовий фонд ліцензованого оператора застрахований, згідно із законодавством, у страховій компанії, а в Державному казначействі та Мінфіні встановлено обладнання, тож у режимі он-лайн відомства отримують інформацію про продажі лотерейних квитків з усіх терміналів. У постійному режимі ми передаємо сотні звітів про нашу діяльність у Міністерство фінансів. Держава має повний доступ з можливістю контролю комерційної діяльності оператора, - повідомляє Генеральний директор "Української Національної Лотереї" Андрій Бочковський.

У першому кварталі 2014-го бізнес легальних операторів "просів" приблизно на 30%. Окрім тіньових букмекерів, на легальний лотерейний ринок різко вплинуло скорочення продажу лотерей на території Криму і на Сході України. Учасники ринку шукають нові можливі для диверсифікації ризиків.

"Ми вважаємо, що пережити кризові часи нам допоможуть українські вболівальники. Напередодні ЧС з футболу в Бразилії ми запускаємо на ринок нову спортивну лотерею "Фаворит Спорт". Це, по суті, ставки на результат спортивних подій. Звичайно, успіх можливий, тільки якщо держава наведе лад на цьому ринку. Тим паче, що наприкінці 2012 року ухвалено закон "Про лотереї", - коментує генеральний директор "Української Національної Лотереї" Андрій Бочковський. Механізмів впливу на учасників ігрового ринку безліч, один з найефективніших - контроль використовуваного програмного забезпечення. Нелегальні букмекери часто використовують саморобні програми, в яких можна змінити результати і які абсолютно не контролюються державою.

"Є світові гіганти, лідери світового ринку, які вже давно придумали софт, який гарантує права гравця і забезпечує контроль держави. Наприклад, ми використовуємо програмне забезпечення та обладнання американської корпорації "ДжіТек", що обслуговує 65% усього лотерейного ринку світу. Американський "софт", зашитий у наших терміналах виключає права стороннього доступу до цього програмного забезпечення", - коментує генеральний директор "Української Національної Лотереї" Андрій Бочковський.

Наразі ж в Україні працюють і ліцензовані оператори, які продають спортивні лотереї, і сірі букмекери. Наскільки швидко вдасться навести лад на ігровому ринку, а відповідно й наповнити бюджет новими надходженнями, залежить від порядку в цьому сегменті ринку, вважає Бочковський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram