ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Рада може повернутися до законопроекту про наклеп будь-коли

Сергій Сас заявляє, що скандальний документ не скасовано.

Рада може повернутися до законопроекту про наклеп будь-коли
Сергей Сас
Фото: http://mair.in.ua

Перший заступник голови парламентського комітету з питань регламенту Сергій Сас (БЮТ) стверджує, що законопроект про кримінальну відповідальність за наклеп не знято з розгляду Верховної Ради.

Про це повідомляє прес-служба "Батьківщини".

За його словами, голосуванням за нібито скасування законопроекту про наклеп провладна більшість і керівництво Ради ввели в оману не тільки народних депутатів, журналістів, але й все українське суспільство.

Сас продемонстрував стенограму ранкового засідання, де спікер ставить на голосування пропозицію про скасування рішення Верховної Ради про ухвалення в першому читанні проекту внесення змін і доповнень до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини.

Однак, за словами Саса, згідно з п.1 ч.1 статті 114 Регламенту ВР, за результатами розгляду законопроекту в першому читанні парламент може ухвалювати рішення про ухвалення документа за основу з дорученням головному комітету підготувати його до другого читання.

А згідно зі статтею 91 Регламенту, суб'єкт права законодавчої ініціативи вносить проект постанови, в якому рекомендує ухвалити те чи інше рішення Верховній Раді.

Таким чином, за словами Саса, Верховна Рада скасувала рішення про ухвалення законопроекту в першому читанні, але не скасовано постанову і пункт про доручення головному комітету підготувати законопроект до другого читання.

У базі законопроектів вказується, додав Сас, що рішення про ухвалення в першому читанні скасовано, але в базі залишилася постанова депутата Журавського №11255, яку насправді Верховна Рада не ухвалювала, але вона існує.

"У сухому залишку ми маємо законопроект, який не знято з розгляду, а це значить, що його у будь-яку мить може бути внесено та проголосовано ще в цьому скликанні", - цитує Саса прес-служба "Батьківщини".

Нагадаємо, 8 вересня Рада ухвалила законопроект про введення кримінальної відповідальності за наклеп у першому читанні. Це рішення викликало широкий громадський резонанс, і 2 жовтня депутати скасували ухвалення документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram