ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ знизив облікову ставку до 16% і покращив прогноз інфляції до кінця цього року

У вересні Нацбанк знизив облікову ставку з 22% до 20%.

НБУ знизив облікову ставку до 16% і покращив прогноз інфляції до кінця цього року
Фото: пресслужба НБУ

Національний банк встановив облікову ставку на рівні 16% та водночас залишив незмінними процентні ставки за своїми операціями з банками.

Про це повідомляє пресслужба НБУ. 

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. Зазначається, що в такий спосіб Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі". 

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними ДС дорівнюватиме "обліковій ставці + 4 в. п." (20%), а за кредитами рефінансування – "обліковій ставці + 6 в. п." (22%). Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними.  

Також Нацбанк повідомив, що упродовж останніх місяців інфляція стрімко знижувалася, передусім завдяки високим врожаям сільськогосподарських культур.

У вересні інфляція знизилася до 7,1% у річному вимірі. Таку цінову динаміку зумовлювала насамперед значна пропозиція сільськогосподарської продукції нового врожаю, зокрема овочів та фруктів, цукрових буряків, зернових та олійних культур. 

Базова інфляція у вересні теж помітно сповільнилася – до 8,4% у річному вимірі. 

За оцінками НБУ інфляція продовжила сповільнюватися в жовтні, чому, зокрема, посприяло збереження курсової стійкості на тлі успішного переходу до керованої гнучкості курсу. 

НБУ поліпшив прогноз інфляції на кінець 2023 року з 10,6% до 5,8%. Основний чинник цього перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. 

Водночас НБУ підвищив прогноз інфляції на 2024 рік – з 8,5% до 9,8%

Надалі інфляція сповільниться до 6% у 2025 році. Цьому передусім сприятиме очікуване зниження безпекових ризиків, що припускається прогнозом НБУ. 

НБУ поліпшив прогноз зростання реального ВВП із 2,9% до 4,9% у 2023 році. Стрімкіше економічне відновлення спричинене низкою чинників. Серед них – вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, ліпші, ніж у попередньому прогнозі, оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експортних постачань, а також суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024 році економіка зросте на 3,6%, попри збереження високих безпекових ризиків. Економічному зростанню сприятиме подальша розбудова альтернативних шляхів постачань та збереження м’якої фіскальної політики, що підтримуватиме споживчий попит. Натомість усе ще ускладнена логістика та обмежені війною інвестиції гальмуватимуть економіку.  

НБУ прогнозує пришвидшення зростання реального ВВП у 2025 році до 6%

Передбачається, що загальний обсяг фінансової підтримки у формі кредитів і грантів цьогоріч сягне близько 45 млрд дол. США. Ці надходження залишаються основним джерелом покриття високого дефіциту державного бюджету, що цього року розшириться до майже 29% ВВП. 

Ураховуючи баланс ризиків і потребу подальшого підтримання високої привабливості гривневих активів, зокрема на етапі адаптації учасників валютного ринку до керованої гнучкості курсу, Правління вирішило залишити незмінними процентні ставки за операціями НБУ з банками.

Нагадаємо, минулого тижня заступник голови НБУ Дмитро Олійник повідомив, що в Україні вже п'ять років немає попиту на створення нових банків. За цей період Нацбанк не отримав жодного пакета документів на створення нових фінустанов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram