ГоловнаЕкономікаДержава

Аваков запропонував антикризовий план зі зростанням дефіциту держбюджету на 200 млрд гривень

"Доведеться на декілька місяців піти на екстраординарні кроки".

Аваков запропонував антикризовий план зі зростанням дефіциту держбюджету на 200 млрд гривень
Фото: Макс Левин

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував прийняти екстраординарні заходи для боротьби з коронавірусом. Він хоче збільшити дефіцит держбюджету мінімум утричі з одночасним секвестром і провести реструктуризацію зовнішнього боргу.

Свій план він оприлюднив вночі 23 березня у фейсбуці.

Він зазначив, що через місяць "у людей може банально не вистачати коштів, щоб підтримати себе, сім'ю - купити їжу і ліки". Тому, вважає Аваков, потрібно вводити державну допомогу в розмірі 2500-3000 гривень, передбачити пільги на деякі комунальні платежі до 50-75%, максимально заборонити звільнення працівників або відправлення їх у неоплачувані відпустки.

"Я не комуніст, не фантазер - і реально розумію, що у держави і зараз бюджет тріщить по швах - грошей немає, а на тлі світової економічної кризи, що насувається, труднощі катастрофічні ... Доведеться на кілька місяців піти на екстраординарні кроки. Макрофінансові та економічні", - написав він.

На його думку, необхідно створити спеціальний стабілізаційний фонд, а дефіцит держбюджету, "не соромлячись", збільшити "мільярдів на 200 як мінімум". Зараз дефіцит держбюджету-2020 закладено на рівні 2,09% ВВП, або 94,275 млрд гривень.

Одночасно Аваков пропонує урізати некритичні на сьогодні витрати держбюджету, "не допускаючи шкоди у сфері оборони і безпеки".

Він рекомендує провести нову реструктуризацію зовнішнього держборгу, укласти угоду з МВФ і отримати додаткові гроші за програмами допомоги через пандемію коронавірусу.

Ще один пункт плану Авакова передбачає "жорстке" припинення спекуляцій на валютному ринку.

На його думку, НБУ повинен рефінансувати банки для видачі кредитів за низькими ставками 5-7% річних, а держава зобов'язана стимулювати імпортозаміщення.

Він вважає, що без цих та інших екстраординарних заходів Україні буде "жахливо складно".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram