ГоловнаЕкономікаФінанси

Показник річної інфляції наблизився до прогнозу, - Нацбанк

За підсумками червня річна інфляція все ще перевищує прогноз.

Показник річної інфляції наблизився до прогнозу, - Нацбанк
Фото: Flickr НБУ

Фактичний показник річної інфляції за підсумками червня перевищив траєкторію прогнозу, опубліковану в інфляційному звіті Національного банку. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Разом із тим відхилення від прогнозу істотно скоротилося, якщо порівняти з травнем, завдяки очікуваному завершенню впливу несприятливих факторів пропозиції. Зазначають, що базова інфляція знижувалася навіть трохи швидше, ніж прогнозувалося.

Згідно з останнім "Інфляційним звітом", у другому кварталі (наприкінці червня) базова інфляція очікувалася в діапазоні від 4% до 7.7%, тоді як фактичний показник склав 9,0%. Базова інфляція в червні залишилася на рівні 7,4% в річному вимірі.

Фактичні показники інфляції свідчать, що фундаментальний інфляційний тиск поступово знижується, як і прогнозував Національний банк.

Незважаючи на прискорення зростання цін на окремі овочі та фрукти в червні через несприятливі погодні умови, негативний вплив тимчасових факторів пропозиції овочів, які зумовили високі показники інфляції в попередні місяці, поступово скорочується.

У Нацбанку зазначили, що темп зростання цін на послуги залишається незмінним, оскільки підтримується підвищенням заробітних плат і стійким споживчим попитом.

Нагадаємо, напередодні Нацбанк заявив, що Україна покинула топ 20 країн з найвищою інфляцією, але досі "лідирує" за цим показником серед країн Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram