ГоловнаЕкономікаФінанси

Світовий банк: Україні знадобиться нова програма МВФ 2020 року

Державі потрібно буде багато грошей у найближчі три роки.

Світовий банк: Україні знадобиться нова програма МВФ 2020 року
Фото: ABS-CBN News

Світовий банк вважає, що Україні знадобиться нова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом після завершення нинішньої stand-by в березні 2020 року.

Про це йдеться у квітневому звіті про економіку регіону Європи та Центральної Азії.

Світовий банк підкреслює, що в найближчі три роки Україні знадобляться величезні кошти для збереження макрофінансової стабільності. Тому вона повинна залучати великі міжнародні позики і зберігати дефіцит у 2,5% ВВП.

"Україні потрібно близько 11 млрд доларів на рік (8% від ВВП) на погашення державного боргу та фінансування бюджетного дефіциту 2019, 2020 і 2021 року. Щоб залучити необхідне фінансування, вкрай важливо підтримувати темпи реформ і дотримуватися графіка перегляду МВФ. Україні, як і раніше, потрібна буде програма МВФ після завершення нинішнього SBA в березні 2020 року", - сказано у звіті.

СБ зазначає, що Україна залишається надзвичайно вразливою до зовнішніх потрясінь і цін на сировину через не завершені структурні перетворення економіки.

Нагадаємо, в грудні Рада директорів МВФ затвердила нову програму співпраці з Україною в рамках механізму stand-by. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний 2,8 млрд спеціальних прав запозичення, або близько $3,9 млрд. При цьому 1 млрд СПЗ (близько $1,4 млрд) надали відразу, тоді як решту коштів виділятимуть за підсумками піврічних переглядів.

Перший перегляд програми МВФ відбудеться у травні-червні.

У 2019 Україна повинна виплатити Міжнародному валютному фонду понад 1,8 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram