ГоловнаЕкономікаДержава

Україна припинила дію ще трьох договорів у рамках СНД

Угоди втратили практичне значення і не застосовуються.

Україна припинила дію ще трьох договорів у рамках СНД
Фото: www.belvpo.com

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу, 23 січня, припинив дію трьох договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав.

У постанові уряду йдеться про припинення дії Угоди про міждержавний обмін економічною інформацією від 26 червня 1992 року, Угоди про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності від 24 вересня 1993 року і Угоди про співпрацю в галузі зовнішньоекономічної діяльності від 15 травня 1992 року.

Договори втратили практичне значення і не застосовуються в зв'язку з відкритим доступом до інформації, розміщеної на інтернет-сайтах центральних органів виконавчої влади України та відповідних міжнародних організацій, членом яких є Україна.

Крім того, на цей момент Україна вже має низку міжнародних зобов'язань у сфері міжнародної торгівлі, зокрема, як члена СОТ, так і в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, і окремі норми припинених угод є несумісними з вказаними вище зобов'язаннями.

Нагадаємо, Україна, яка так і не ратифікувала статут СНД від 1993 року, входить до складу Співдружності, але не платить членських внесків і співпрацю в рамках СНД звела до мінімуму.

У травні 2018 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким активував рішення РНБО про остаточне припинення участі України в роботі статутних органів СНД. Він, зокрема, передбачає закриття постійного представництва України в цій організації.

За словами Порошенка, Київ проведе ревізію всіх міжнародних договорів, укладених у рамках СНД, і вийде з тих, що не відповідають національним інтересам України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram