ГоловнаЕкономікаФінанси

СБУ провела обшуки в кредитній конторі Moneyveo

Компанія видає мікрокредити "до зарплати".

СБУ провела обшуки в кредитній конторі Moneyveo
Фото: moneyveo.ua

Служба безпеки України 9 жовтня провела обшуки в конторі Moneyveo (ТОВ "Манівео швидка фінансова допомога"), яка видає мікрокредити під великі відсотки.

Видання AIN.ua з посиланням на PR-менеджера компанії пише, що обшук за адресою Київ, Лейпцизька 15Б  тривав до глибокої ночі. Деяких співробітників не відпустили додому після закінчення робочого дня.

У Єдиному судовому реєстрі компанія "Манівео швидка фінансова допомога" фігурує в 130 кримінальних провадженнях. В одному з останніх, від 24 квітня 2018 року, слідчий якраз просить надати доступ до документації компанії у справі про шахрайський кредит, оформлений невідомими через систему Moneyveo. Аналогічні клопотання містять інші схожі справи.

Постраждалими виступають пересічні українці, чиїми анкетними даними користувалися шахраї.

Власниками цієї контори є Михайло Лизанець й Олександр Унинець.

Компанії, які займаються мікрокредитуванням, заманюють клієнтів обіцянкою першої позики під умовні 0,01%. При цьому вже повторний кредит таких умов не передбачає - клієнта переведуть на стандартну ставку від 40% до 60% на місяць. Тобто якщо взяти в такій компанії 10 тис. грн на 30 днів, то через місяць доведеться повернути 16 тис. грн.

За підрахунками "БізнесЦензора", "Манівео швидка фінансова допомога" входить у топ-5 найбільш прибуткових компаній з тих, що працюють у цій сфері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram