ГоловнаЕкономікаДержава

НС негативно впливає на вугільну галузь України, - Турманов

Через збитки ТЕС, які працюють, змушені знижувати вироблення, що негативно впливає на шахти.

НС негативно впливає на вугільну галузь України, - Турманов
Фото: korrespondent.net

Якщо уряд продовжить надзвичайний стан в енергетиці, термін якого закінчується 17 липня, це буде порушенням закону "Про ринок електроенергії". Через ці надзвичайні заходи ТЕС, які працюють, отримали збитки та НС негативно впливає на вугільну галузь України.

Таку думку висловив голова Центрального комітету працівників вугільної промисловості Віктор Турманов.

За його словами, після введення надзвичайного стану теплові електростанції, які працюють на вугіллі марки "А" (антрацит), опинилися у привілейованішому становищі, оскільки їм був призначений вищий тариф на відпуск електроенергії."Виходить, що ті станції (ТЕС), які фактично не працювали через відсутність вугілля марки А (антрацит), опинилися в привілейованому становищі - у них і прибуток вийшов. А хто працював (на "газовому" вугіллі - ред.), ті отримали менше", - зазначив Турманов.

Він підкреслив, що на сьогодні є рішення, що надзвичайні заходи в енергетиці діють до 17 липня й після цього скасовуються.

"Адже вийшов закон "Про ринок електроенергії", який скасував колишній закон - а там було право вводити надзвичайний стан. У нинішньому законі такого права немає (хіба що Кабмін зможе це зробити в крайньому випадку). Тому з 17 липня надзвичайні заходи в енергетиці скасують. А якщо не скасують, треба бити тривогу, що йде порушення закону. Так не можна, щоб непрацюючі ТЕС отримали високий тариф і прибуток, а тим, хто працює, тим менший тариф і збитки", - додав В. Турманов.

"Через збитки ТЕС, які працюють, змушені знижувати вироблення, що негативно впливає на шахти України - йде зниження закупівлі вугілля. Надзвичайні заходи треба було ще раніше ліквідувати. Сподіваюся, з 17 липня вони будуть скасовані", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що уряд не має наміру продовжувати надзвичайні заходи в енергетиці. Віце-прем'єр Володимир Кістіон зазначив, що запасів вугілля на станціях достатньо, щоб увійти в опалювальний сезон без надзвичайних заходів.

Напередодні компанія "ДТЕК Західенерго" подала позов до Окружного адміністративного суду Києва про скасування розпорядження Кабінету міністрів, яке передбачає запровадження надзвичайних заходів на ринку електричної енергії. На думку компанії, під приводом дії надзвичайних заходів була допущена тарифна дискримінація ТЕС, що працюють.

"Механізм її реалізації полягав у ручному перенаправленні 30% всіх коштів, які повинні були отримати всі ТЕС України, на дотування виключно низки ТЕС, зупинених через дефіцит антрациту", - відзначили у прес-службі компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram