ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ знизив облікову ставку з 13% до 12,5%

До кінця року рівень інфляції сповільниться до 9,1%.

НБУ знизив облікову ставку з 13% до 12,5%
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк вирішив з 26 травня знизити облікову ставку до 12,5%. Зараз вона на рівні 13%.

На сайті НБУ сказано, що пом'якшення монетарної політики узгоджується з необхідністю досягнення цілей щодо інфляції у 2017-2018 роках й одночасно скероване на підтримку економічного зростання.

Рівень інфляції у квітні виявився трохи нижчим за прогноз НБУ, а у травні трохи прискорився в результаті подорожчання сирих продуктів харчування і збільшення тарифів на адміністративно регульовані послуги. Але загалом НБУ очікує, що до кінця року рівень інфляції сповільниться до 9,1%, що відповідає цільовому коридору 8% +/- 2 п.п.

Основним ризиком для досягнення цільових показників інфляції у 2017 і 2018 роках на сьогодні є відмова від проведення зваженої фіскальної політики, зокрема підвищення соцстандартів і зарплат на розмір, що не узгоджується з досягненням інфляційної мети.

НБУ вважає, що пенсійна реформа - життєво необхідний крок для забезпечення стабільності державних фінансів. Але в короткостроковій перспективі різке підвищення пенсійних виплат може призвести до зростання споживчого попиту, що може змусити НБУ скоригувати свою політику.

Також Нацбанк вважає важливим подальше проведення структурних реформ, передусім тих, які передбачені програмою співпраці з МВФ.

Швидкість і ступінь можливого подальшого зниження облікової ставки, зазначає НБУ, будуть залежати від оцінки середньострокових ризиків для досягнення цілей інфляції і у 2017 році, і, головне, вже у 2018 році. Такого різкого зниження ставки, як у 2016 році, коли вона з 22% зменшилася до 14%, не буде.

При цьому потенційне пом'якшення монетарної політики може відбуватися не тільки через зниження облікової ставки, а й шляхом ослаблення адміністративних обмежень на валютному ринку.

Нагадаємо, що востаннє НБУ знижував облікову ставку у квітні 2017 року. Загалом НБУ проводить політику її зниження, починаючи із серпня 2015 року.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram