ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін схвалив реструктуризацію внутрішнього держборгу на 229 млрд гривень

Йдеться про облігації з портфеля Національного банку.

Кабмін схвалив реструктуризацію внутрішнього держборгу на 229 млрд гривень
Фото: Максим Левин

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу схвалив реструктуризацію внутрішнього державного боргу на суму 229 млрд гривень.

Йдеться про облігації внутрішньої держпозики з портфеля Національного банку з погашенням у 2017-2030 роках із середньозваженою ставкою 12,85% річних. Загальна вартість паперів - 221,6 млрд гривень, ще 7 млрд гривень - сума нарахованого та несплаченого купонного доходу на дату здійснення операції.

Замість них будуть випущені нові папери на 229 млрд гривень з погашенням у 2025-2047 роках. Відсоткову ставку для нових облігацій визначено на рівні інфляції за останні 12 місяців, плюс 1,5 процентного пункту. У разі дефляції дохід буде виплачено за ставкою 1,5% річних.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Україна провела реструктуризацію зовнішнього боргу для 13 випусків єврооблігацій на загальну суму 15 млрд доларів. Тримачі тринадцяти випусків облігацій, які погодилися на реструктуризацію і вчасно подали розпорядження про свою участь в обміні паперів, отримують нові облігації через клірингові системи. Згідно з умовами обміну прибутковість нових облігацій становить 7,75% річних і з терміном погашення з 2019 по 2027 рік. Крім того, за умовами обміну передбачено випуск державних деривативів, прив'язаних до рівня ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram