ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" очікує рішення Стокгольмського суду щодо спору з "Газпромом" найближчими днями

Вердикт може бути винесено швидше, ніж очікувалося.

"Нафтогаз" очікує рішення Стокгольмського суду щодо спору з "Газпромом" найближчими днями
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

Стокгольмський арбітраж до кінця травня 2017 року може винести основне рішення за контрактом на поставку газу між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" (РФ), а потім його деталізувати, повідомив журналістів головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко.

"Поки ми очікуємо до кінця травня рішення Стокгольма, яке буде формальним юридично зобов'язуючим рішенням. Можливо, вирішення деяких питань перенесеться на більш пізній термін. Можливо, червень, а, можливо, не червень, це ще обговорюється, немає ніяких інших індикацій", - сказав Вітренко.

Нагадаємо, "Газпром" раніше повідомив, що очікує рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Нафтогазом" 30 червня.

Сумарні позовні вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" становлять близько 50 млрд доларів: 30 млрд доларів грошова компенсація за переплачену вартість газу і недоотримані доходи від транзиту і ще 15 млрд потенційної вигоди в разі внесення змін до транзитного контракту.

Сумарні вимоги "Газпрому" становлять близько 80 млрд доларів. Із них близько 50 млрд доларів - це затребувана компенсація за нормою "бери або плати". Ще 30 млрд доларів "Газпром" може потенційно отримати, а "Нафтогаз" втратити до кінця дії контракту, якщо арбітраж підтвердить правомірність поточної редакції контракту купівлі/продажу газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram