ГоловнаЕкономікаБізнес

Названа заміна Shell в Юзівському газовому проекті

Переможцем конкурсу стала голландська фірма Yuzgas.

Названа заміна Shell в Юзівському газовому проекті

Товариство з обмеженою відповідальністю "Надра Юзівська" вибрало на конкурсі нового інвестора для реалізації угоди про розподіл продукції (УРП) під час видобутку вуглеводнів на Юзівській ділянці (Донецька і Харківська області). Про це повідомила прес-служба НАК "Надра України".

Замість Shell, яка вийшла з проекту, ним стане голландська Yuzgas B.V., спеціально створена під цей тендер. Вона на 100% належить фонду Emerstone Energy керуючої компанії Emerstone Capital Partners. Засновником цієї компанії, зареєстрованої в Люксембурзі, названо Ярослава Кінача, президента канадської видобувної Iskander Energy Corp., яка володіє ліцензіями на розробку родовищ метану вугільних пластів.

Переможця конкурсу повинен затвердити Кабінет Міністрів України.

У січні 2013 року Україна підписала з Shell угоду про розподіл продукції строком на 50 років. Протягом цього часу Shell мала інвестувати і видобувати газ на Юзівській площі, розташованій у Харківській і в Донецькій областях. На цій площі планували видобувати газ ущільнених пісковиків (на відміну від сланцевого, видобувається за допомогою вертикальних, а не горизонтальних свердловин). Shell проінвестувала в пошукові роботи кілька десятків мільйонів доларів, але 8 вересня 2015 року вийшла з угоди. В результаті "Надра Юзівська" придбала 100% прав і обов'язків інвесторів в угоді.

"Надра України" також повідомила, що міноритарій "Надра Юзівської" - компанія "СПК-Геосервіс" - виходить зі складу учасників ТОВ. Тож на початку серпня єдиним учасником ТОВ "Надра Юзівська" буде Національна акціонерна компанія "Надра України".

"СПК Геосервіс" була створена трьома геологами - Сергієм Стовбою, Оксаною Хрящевською і Ігорем Попадюком - у 2007 році. На ринку висловлювали припущення, що насправді вона є ширмою для оточення колишнього президента Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram