ГоловнаЕкономікаДержава

Останній енергоблок ЧАЕС звільнено від відпрацьованого ядерного палива

Роботи із вивантаження розтягнулися на дев'ять років.

Останній енергоблок ЧАЕС звільнено від відпрацьованого ядерного палива
Фото: chnpp.gov.ua

У понеділок, 6 червня, Чорнобильська атомна електростанція завершила вивантаження пошкодженого відпрацьованого ядерного палива з енергоблоку №1.

Про це повідомив міністр екології Остап Семерак. "Роботи з вивантаження відпрацьованого ядерного палива з блоків тривали 9 років. До завершення будівництва сховища СВЯП-2 (сховище відпрацьованого ядерного палива-2), яке фінансується за рахунок міжнародної технічної допомоги, паливо тимчасово зберігатиметься в сховище СВЯП-1", - цитує його прес-служба "Народного фронту".

14 квітня 2016 року Держатомрегулювання видало дозвіл на вивантаження пошкодженого відпрацьованого ядерного палива з блоків №1 і №2 Чорнобильської АЕС і його перевезення в сховище відпрацьованого ядерного палива "мокрого" типу зберігання (СВЯП-1) для безпечного розміщення та зберігання.

23 квітня від пошкодженого ядерного палива повністю звільнено блок №2, де його було менше. Роботи на першому блоці тривали майже місяць, з 10 травня.

Наступним кроком, після завершення цих робіт і операцій, буде прийняття ДСП "Чорнобильська АЕС" рішення про втрату цими блоками статусу ядерних установок і визнання їх об'єктами, призначеними для поводження з радіоактивними відходами, як раніше це відбулося з блоком №3. Його повністю звільнено від ядерного палива у вересні 2010 року.

Статус ядерної установки залишиться у СВЯП-1, в якому тепер зберігається кондиційне паливо з трьох блоків ЧАЕС.

Нагадаємо, в листопаді 2012 року завершено вивіз неушкодженого ядерного палива з енергоблоку №1, а у вересні 2013 року - з енергоблоку №2. Однак в басейнах витримки цих блоків у спеціальних пеналах залишалося на зберіганні пошкоджене паливо, яке перевезли в СВЯП тільки в цьому році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram