ГоловнаЕкономікаДержава

Запаси вугілля для ТЕС України катастрофічно малі, - експерт

Вугілля необхідно шукати на міжнародних ринках, вважає експерт

Запаси вугілля для ТЕС України катастрофічно малі, - експерт
Фото: www.dtek.com

Ситуація із запасами вугілля для роботи електростанцій України вкрай складна, - вважає експерт з питань енергетики, керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

На його думку, питання паливозабезпечення слід вирішувати як самим енергетичним компаніям, так і на рівні уряду, щоб не допустити серйозних проблем з поставками електроенергії.

"В цілому ситуація дуже складна. У всіх електростанцій, які працюють на антрацитній групі вугілля, запасів залишилося буквально на кілька днів", - сказав Паращій, пише "Укрінформ".

За його словами, якщо порівнювати нинішній рівень запасів вугілля на ТЕС з минулим роком, то він скоротився удвічі.

"Питання в тому, де знайти вугілля в достатніх обсягах і за прийнятною ціною. Необхідно шукати на міжнародних ринках, імпортувати, - це очевидно. Те, що зараз намагаються робити... Так, потрібно шукати і в ПАР, можливо, в Китаї, можливо, і в Росії, - у них таке вугілля теж є", - заявив експерт.

На думку Паращія, питання поставок вугілля мали вирішуватися на всіх рівнях: від компаній ДТЕК і "Центренерго" до Кабінету Міністрів. "Якщо на рівні компаній такі проблеми вирішити неможливо, то очевидно уряд і всі органи-регулятори мусять допомагати. В тому числі, і Національний банк", - сказав експерт, пояснивши, що в цьому разі мова йде, зокрема, про можливості передоплати, а "зараз із передоплатою не дуже".

У віжповідь на запитання, про яку суму для стабілізації ситуації може йти мова, Паращій допустив, що "швидше за все, це питання обчислюється в сотнях мільйонів доларів".

При цьому експерт звернув увагу на те, що якщо заходів не вживуть найближчим часом, то це вкрай негативно відіб'ється на ситуації з енергопостачанням.

"Нестача вугілля - це ризик взагалі для роботи як мінімум п'яти електростанцій. З тих, які працюють поза зоною АТО - чотири електростанції. Якщо ці електростанції не працюватимуть, то у нас почнуться проблеми з енергобалансом, подачею електроенергії, її стабільністю. Можуть бути й аварійні відключення електроенергії, зокрема у великих містах, таких як Київ, Харків, Дніпропетровськ", - переконаний експерт.

"Тому ситуація дійсно напружена і її потрібно вирішувати", - підсумував Паращій.

Як повідомлялося, на початок опалювального сезону на складах ТЕС залишилося 1,5 млн тонн вугілля за необхідних 3,5 млн тонн. Через подорожчання палива внаслідок подій на Донбасі для теплової генерації додатково необхідно до 2 млрд грн на місяць для закупівлі вугілля на зиму. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України в серпні направило регулятору пропозиції щодо покриття фінансового небалансу теплової генерації без підвищення тарифів для населення. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, протягом місяця розглядає питання паливозабезпечення ТЕС і наразі погодилася виділити на закупівлю вугілля тільки 600 млн грн до кінця року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram