ГоловнаЕкономікаБізнес

Президент французької Total загинув у московському аеропорту (оновлено)

Приватний літак топ-менеджера зачепив снігоприбиральну машину

Президент французької Total загинув у московському аеропорту (оновлено)
Кристоф де Маржери
Фото: azh.kz

У ніч проти вівторка, 21 жовтня, в московському аеропорту "Внуково" загинув голова французького нафтогазового концерну Total Крістоф де Маржері.

Як повідомляє Lenta.ru, приватний літак Dassault Falcon 50 розбився в понеділок о 23:57 за московським часом (22:57 за Києвом). Відомо, що він мав французьку реєстрацію і вилітав до Парижа. Імовірно, отримавши дозвіл на зліт, екіпаж почав розганяти літак. Але вже через кілька секунд він зачепив лівим крилом снігоприбиральну машину, що розчищала смугу. Від удару літак перевернувся і, після того як пролетів кілька десятків метрів, вибухнув. За даними МНС РФ, уламки літака розкидало в радіусі 200 метрів.

Крім де Маржері, на борту реактивного літака були три члени екіпажу. Всі вони загинули.

Снігоприбиральний автомобіль, з яким зіткнувся літак, практично не постраждав. Водій машини перебуває у стані шоку, але серйозно не постраждав.

Як повідомляють на сайті Слідчого комітету Російської Федерації, встановлено, що водій снігоприбиральної машини був у стані алкогольного сп'яніння. Серед пріоритетних версій того, що сталося, слідство розглядає помилку диспетчерів і дії водія снігоприбиральної машини. Крім того, також перевірять версії несприятливих погодних умов і помилки пілотування.

Де Маржері в понеділок був з візитом у Москві, брав участь у засіданні Консультативної ради з іноземних інвестицій (КРІІ) за участю прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва. Вважають, що французький бізнесмен був одним з небагатьох представників найбільших нафтогазових компаній, хто відкрито висловлювався проти введення західних санкцій проти Росії.

Крістоф де Маржері почав свою кар'єру в Total 1974 року. 2006-го він увійшов до складу Ради директорів концерну, а з 2007 року став її президентом.

Total - одна з найбільших у світі нафтогазових компаній, її виручка за 2013-й становила 189,5 мільярда євро, чистий прибуток - 8,66 мільярда. Основні активи компанії в Росії - 18 відсотків акцій найбільшого незалежного виробника газу НОВАТЕК і 20 відсотків у спільному з ним проекті "Ямал СПГ".

Слідство ще не встановило винуватих в аварії. Авіакатастрофа, за словами правоохоронців, могла статися і з провини пілотів, і через диспетчерів "Внуково" чи водія снігоприбиральної машини.

Зараз слідчі шукають відеозаписи моменту катастрофи, вирішується питання про усунення від роботи кількох співробітників аеропорту. Чорні скриньки літака знайшли і вже відправили на експертизу.

За фактом авіакатастрофи порушено кримінальну справу за статтею про порушення правил безпеки експлуатації повітряного судна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram