ГоловнаКультура

Бюджетний комітет переглянув статті витрат на культуру, - Ткаченко

УКФ і кіно профінансують частково.

Бюджетний комітет переглянув статті витрат на культуру, - Ткаченко
Александр Ткаченко
Фото: Макс Требухов

Бюджетний комітет Верховної Ради переглянув статті витрат на культурні проєкти в 2020 році. Про це повідомив глава комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Учора був на зустрічі депутатів в бюджетному комітеті з приводу секвестру бюджету, в тому числі і Мінкульту. Завдяки тому, що разом з представниками креативних і культурних індустрій ми змогли надати цій ситуації публічного розголосу, попередньо вдалося зберегти зарплати для театрів, на кіно відстояти суму в 500 млн і для проєктів УКФ вдалося повернути понад 400 млн грн", - написав Ткаченко в фейсбуці.

За його словами, в попередніх версіях проєкту бюджету витрати на кіноіндустрію і УКФ були скорочені повністю.

Також зникла стаття витрат на реконструкцію пам'яток архітектури і культури.

"Водночас, нехтуючи логікою, в проєкті бюджету з'явився пункт в розмірі 100 млн грн на будівництво нового музею, хоча загальний підхід був скоротити всі витрати на капітальне будівництво. Лобістів цього рядка в бюджеті ми знаємо. Вони дуже «патріотичні», коли мова йде про їх будівництво", - розповів нардеп.

Остаточне рішення буде приймати уряд у неділю, зазначив Ткаченко.

Раніше Мінфін запропонував наполовину урізати витрати на культуру. В оприлюдненій заяві комітету говорилося, що Держкіно можуть урізати фінансування на 750 млн гривень (при загальному бюджеті в 775 млн гривень), Українському культурному фонду - на 500 млн гривень (з 697 млн гривень), Інституту книги - на всі 150 млн гривень. Також без фінансування планували залишити програми розкриття туристичного потенціалу (240 млн гривень), мобільності молоді (500 млн гривень).

Державні культурні інституції закликали змінити таке рішення.

Нагадаємо, що в січні-лютому надходження до держбюджету України були набагато нижчі плану через падіння сировинного імпорту і сильного курсу гривні. У березні почалася епідемія коронавірусу, в зв'язку з чим весь світ зіткнувся з економічною кризою. Виконання бюджету України в таких умовах виглядає нереальним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram