ГоловнаКультура

Журі визначило переможця архітектурного конкурсу на музей Революції гідності

Переміг проект німецької контори Kleihues Gesellschaft von Architekten.

У четвер, 28 червня, у Києві було оголошено переможця архітектурного конкурсу зі створення музею Революції гідності

Його виграли німецькі архітектори Ян Кляйхус (Jan Kleihues) і Йоганнес Кресснер (Johannes Kressner) з архітектурного бюро Kleihues Gesellschaft von Architekten mbH. Їхній проект отримав назву "Штурм пагорба", повідомляється на сайті музею.

Однією з умов конкурсу було зробити так, щоб проектний вигляд музею перегукувався з виглядом меморіалу, який став відомий кілька місяців тому. Усім шістьом командам-фіналістам, чиї проекти оцінювало журі, надали проект меморіалу та прописали додаткове технічне завдання - взяти його до уваги, щоб меморіально-музейний комплекс був ансамблем.

"Проектувати музей Революції гідності взялися 12 архітектурних команд - з України, Німеччини, Іспанії та Франції. Переміг проект відомого берлінського бюро, який переконав міжнародне журі у відповідності конкурсному завданні, у сильній функціональній та архітектурній цінності, у модерновій елегантності й економному ставленні до навколишнього середовища, у метафоричності й символізмі, у здатності витримати плин часу. Проект під назвою "Штурм пагорба" по-новому інтерпретує неокласицизм, інтегруючи події на Майдані в європейську історію, візуально формує новітній український акрополь і українську агору, утверджуючи демократичне спрямування нації. Втілення цього проектного задуму гармонійно доповнить меморіальний простір на алеї Героїв Небесної Сотні і створить середовище для активного втілення в життя мрії борців за незалежну і квітучу Україну", - так прокоментував підсумки конкурсу Ігор Пошивайло, генеральний директор музею.

Нагадаємо, музей Революції гідності буде побудований у центрі Києва, біля Майдану Незалежності.

Територія проектування сягає алеї Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до вул. Ольгинської, земельної ділянки по алеї Героїв Небесної Сотні, 3-5 і частини земельної ділянки по алеї Героїв Небесної Сотні, 4 (місце, де розташована каплиця УГКЦ).

Натепер створено держустанову Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні - Музей Революції гідності, але вона не має постійного місця. Експонати зберігаються в інших київських музеях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram