ГоловнаКультура

Помер південноафриканський фотограф Девід Голдблатт

Фотографа називали "візуальною совістю" Південної Африки.

Помер південноафриканський фотограф Девід Голдблатт
Фото: tickets.hellojoburg.co.za

Фотограф Девід Голдблатт, якого називають "візуальною совістю" Південної Африки, помер у віці 87 років, повідомляє The Guardian.

Голдблатт документував часи апартеїду у найбурхливіші його роки. Завдяки фотографуванню простих сцен, на яких були діти, що грають, або змучені робітники, які сплять на шляху додому, він показував дисбаланс влади у південноафриканському суспільстві.

"У ті роки моя головна турбота була про цінності - що ми цінували в Південній Африці, як ми дійшли до цих цінностей і як ми висловлюємо ці цінності", - казав фотограф про свою роботу. - "Мене дуже цікавили події, які відбувалися в країні, як громадянина, але, як фотографа, цікавили умови, які породжують ці події".

Голдблатт народився 1930 року, фотографією почав займатися у 18 років, і майже все життя працював у чорно-білій стилістиці. Протягом десятиліть він розвивав стиль, що захоплював тихі, майже спокійні моменти, які, утім, глибоко говорили про травму, спричинену расовим поділом його країни.

Фотографії Голдблатта виставлялися у всьому світі, зокрема шоу в Moma у Нью-Йорку, лондонському Barbican і в Центрі Помпіду в Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram