ГоловнаКультура

"Донбас" Сергія Лозниці отримав нагороду в Каннах

Фільм відзначили за режисуру.

"Донбас" Сергія Лозниці отримав нагороду в Каннах
Кадр из фильма "Донбасс"

Стали відомі переможці конкурсу "Особливий погляд" 71-го Каннського кінофестивалю. Сергій Лозниця отримав приз за режисуру фільму "Донбас".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

"Особливий погляд" - друга за значущістю програма Каннського фестивалю.

Лозниця не зміг побувати особисто на церемонії оголошення лауреатів. Від його імені зачитали звернення, в якому він виступив на підтримку режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії.

"Донбас" знімали в ко-продукції чотирьох країн: України, Нідерландів, Франції та Румунії. У ролях знімалися і українські, і російські актори, зокрема: Тамара Яценко, Георгій Делієв, Ніна Антонова, Наталія Бузько та інші. Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

Дія фільму відбувається на сході України, де "воюють українська армія, російські війська та інші військові формування" на тлі соціального занепаду та грабежів. У сюжетах показано корупцію, фальсифікацію, демонструється робота іноземних журналістів на Донбасі.

Лозниця є одним з найвідоміших у світі українських режисерів ігрового і документального кіно. Його фільм "Щастя моє" (2010) став першою українською стрічкою часів незалежності, яка брала участь в офіційному конкурсі Каннського фестивалю. Також в офіційній програмі Канн відбулися прем'єри інших картин Лозниці, створених за участю України, - "Майдан" (2014 рік) і "Лагідна" (2017 рік).

Прокат фільму в Україні обіцяють 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram