ГоловнаКультура
Спецтема
Дневник Docudays UA

Кінофестиваль Docudays UA 2017 оголосив переможців

Призерами української програми стали фільми "Укриття" і "Ленінопад".

Кінофестиваль Docudays UA 2017 оголосив переможців
Фото: docudays.org.ua

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який пройшов цього року вчотирнадцяте, оголосив переможців чотирьох конкурсних програм.

Найкращим фільмом у програмі Docu/Права став "Пол приходить з-за моря: щоденник зустрічі" Якоба Пройсса, спеціальною згадкою відзначили "Повернення" Захаві Анжаві.

До журі, яке оцінює картини в цьому конкурсі, увійшли відомий фотограф Олександр Глядєлов, експерт з демократизації Ігор Блажевич і громадський діяч Валентина Потапова.

Переможцем конкурсу Docu/Життя стала картина "Усі ці нерви" Дженні Гейдж, спеціальна згадка - у фільму "Нове життя Гогіти" Левана Когуашвілі.

Журі цього конкурсу - експертка з піар-кампаній фільмів Тесса Мой, засновник "Документальної фабрики" в Парижі Бенджамін Бібас і режисерка Гільда Рос Гуднадоттір, яка експериментує з документалістикою, скульптурою і сучасною фотографією.

Найкращим короткометражним фільмом у міжнародному конкурсі став "Я не місцева" Майте Альберда і Г'єдре Жегіте. У цій номінації спеціальної згадки удостоїлася робота "Ракіяда" Ніколи Ілича. Найкращою українською короткометражкою став фільм "Укриття" Анастасії Максимчук, а "Ленінопад" Світлани Шимко отримав спеціальний диплом.

Переможців у цих номінаціях визначали експертка з фестивальних стратегій Бриджит О'Ши, кінокритик Олександр Гусєв і режисерка Саломе Яші.

Студентське журі (студент-журналіст Денис Пристай, кінознавець і учасниця СУК Сабіна Асадова, студентка історичного факультету Тетяна Мазур, філолог Юлія Галета й організатор фестивалю соціальної урбаністики та міської культури "Урбанавт" Антон Алексаха) визначило кращий фільм у всій конкурсній програмі. За їхньою версією, ним став учасник конкурсу Доку/Життя "5 жовтня" Мартіна Коллара.

На початку церемонії закриття фестивалю глядачі виступили на підтримку Олега Сенцова і закликали до його звільнення.

Фільмом закриття Docudays UA стала картина "День визволення" Уліса Олте і Монтера Траавіка. Це фільм про концерт відомого рок-гурту Laibach у КНДР.

31 березня на Докудейс - глядацький день, коли з 10:00 до 22:00 у Будинку кіно будуть показувати переможців конкурсних програм фестивалю. Програму показів вивісять на офіційному сайті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram