ГоловнаКультура

Чернетки сценарію фільму "Громадянин Кейн" продали за $102 тис.

"Громадянин Кейн" визнано однією з кращих робіт режисера Орсона Веллса

Чернетки сценарію фільму "Громадянин Кейн" продали за $102 тис.
Орсон Уэллс
Фото: investbag.com

Чернетки сценарію фільму "Громадянин Кейн", визнаного однією з кращих робіт відомого американського режисера, сценариста й актора Орсона Веллса, продали на організованих аукціонним будинком Profiles in History торгах за $102 тис.

Як повідомляє Associated Press, першу з чернеток, написаних у 1940-му в співавторстві зі сценаристом Германом Манкевичем, продали за $32 тис. Це найбільш рання з тих, які зараз є в приватних колекціях, і називається "Американець" - таким була робоча назва фільму. Цей варіант сценарію створено ще до того, як опрацювали основні сцени і персонажів.

Друга чернетка є "більш повною версією сценарію". Її продали за $25,6 тис. Найдорожчою стала третя чернетка, датована 16 липня 1940 р., що і є фінальним планом фільму на 156 сторінках, з позначками, зробленими самим Веллсом. Її купили за $44,8 тис. Саме цей сценарій Веллс тримав у руках, коли керував зйомками фільму.

Орсон Веллс входить до числа найвідоміших режисерів у світі. Серед його найбільш успішних робіт також є фільми "Пишнота Амберсонів" (1942), "Чужинець" (1946), "Леді з Шанхая" (1947), "Печать зла" (1958) і "Процес" (1962). Однією з особливостей стилю Веллса стало часте використання нових для того часу технічних ефектів і рішень. Серед присуджених йому нагород - премія "Оскар", "Золота пальмова гілка", а також премія Французького товариства кінокритиків.

Нагадаємо, фільм "Громадянин Кейн" очолив список 100 кращих повнометражних дебютів за всю історію кінематографа, складений асоціацією кінокритиків Online Film Critics Society 2010 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram