ГоловнаБлогиБлог Юрія Огірчука

Де межа зниження цін на паливо?

Впродовж останнього місяця усі ми були свідками поетапного зниження цін на усі марки нафтопродуктів, що, без сумніву, викликало виключно позитивні емоції у автовласників. Пояснюється така цінова динаміка передусім суттєвим здешевленням нафтової сировини на європейському ринку. Однак ціни на паливо на українських заправках падали не зовсім так, як хотілося б.

Фото: vladnews.ru

Здавалося би, потенціал до подальшого коригування цін у сторону зниження ще є, однак в дію вступив фактор державного регулювання розмірів акцизних зборів з усіх об’ємів палива, що надходить на внутрішній ринок. То ж чи дешевшатимуть нафтопродукти і далі? Спробуємо розібратися…

Сьогодні на внутрішньому роздрібному ринку нафтопродуктів все ще панує загальна тенденція до подальшого здешевлення цін на усі види палива. Тижневі рівні зниження цін у мережах автозаправних станцій складають, згідно з моніторинговими даними НТЦ «Псіхея», у середньому 0,12-2,12%. При цьому головну скрипку грають, як і раніше, АЗС, що входять до групи «Приват». А це такі оператори, як «Укрнафта», «Авіас», «Сентоза», ANP тощо.

Лише ці заправники, маючи головним джерелом ресурсного забезпечення єдиний працюючий в країні нафтопереробний завод – Кременчуцький, спроможні на одномоментне зниження відпускних цін одразу на 30 копійок на літрі. Так, 6 червня подібну операцію було реалізовано на ринку дизпалива, а вже за тиждень – і з високооктановим бензином А-95. Нині на «приватівських» заправках дизель пропонується по 9,70 грн./л, А-95-й бензин – по 10,70 грн./л.

Для порівняння наведемо актуальні відпускні ціни на дизпаливо та А-95-й у інших гравців ринку. Так, на заправках «ТНК» дані види нафтопродуктів пропонуються по 9,76 та 10,89 грн./л, на WOG – по 9,76 та 10,89 грн./л, на «ОККО» - по 9,86 та 10,97 грн./л, на Shell - по 9,93 та 11,06 грн./л відповідно.

При цьому середні роздрібні ціни по Україні складають по даних видах палива відповідно по 9,72 грн./л та 10,80 грн./л, що на 3,37 та на 4,64% дешевше, ніж місяць тому.

Однак, позитивна для споживачів цінова динаміка, на думку експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука не в повній мірі відповідає змінам цінових індикаторів по сировині. Експерт переконаний, що вже сьогодні літр А-95-го бензину в Україні повинен коштувати 10,50 грн.

Так, ціна на бензин знизилася, але не суттєво. Все це відбувається, на переконання Ю.Корольчука, тому що наші трейдери не надто сумлінні, - вони роблять вигляд, начебто ціна на нафту не змінилася. Але якщо на початку травня вона коштувала 120 доларів за барель, то нині - фактично 95 доларів. За словами експерта, трейдери будуть активно протестувати проти зниження цін на бензин і далі. Це пов'язано з тим, що набув чинності новий закон про акцизи, які коректуються світовими цінами на нафту.

Так, на минулому тижні норми даного закону було застосовано вдруге, - на третю декаду червня відкориговано ставки акцизного збору на бензини й дизельне паливо убік їх підвищення. Зокрема, для бензинів ставку збільшено на 18,46 євро за тонну - до 251,72 євро, а акциз на дизпаливо підвищено на 4,61 євро за тонну - до 111,43 євро.

Варто прислухатися й до думки іншого експерта, - директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, який вважає, що зниження цін на заправках, яке ми спостерігали в останні кілька тижнів, скоро припиниться. Причина та сама - плаваючі акцизи на паливо, які діють із травня. Пан Куюн запевняє, що у найближчі тижні паливо подешевшає в Україні ще на 15-20 копійок й до кінця червня середня ціна на А-95-й буде коливатися в межах від 10,60 до 10,80 гривень за літр, дизельного палива - 9,50-9,70 гривень за літр. При цьому, на переконання експерта, якби не підвищення акцизів, прогноз по бензину змістився б на оцінки 10,30-10,50 грн./л. Аналогічних змін зазнали б і цини на дизпаливо.

Юрій Огірчук Юрій Огірчук , Аналітик розвитку паливного ринку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram