У неділю завітайте до парку «Покровський» в Ірпені

Три десятки унікальних дерев’яних скульптур уже зайняли свої місця у новому ірпінському парку «Покровський». Офіційне відкриття буде у неділю, 12 червня.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

У неділю ми відкриємо перший реконструйований парк у віддаленій від центру частині Ірпеня. Мешканці мікрорайону «СМУ», як його називають у народі, дуже довго чекали на «свою» зону відпочинку, адже живуть на території, що відрізана залізничною колією від центру міста та великих міських парків. Тепер чудове місце для відпочинку дітей і дорослих з культурно-мистецькою родзинкою – поруч. Коли ми проектували та обдумували ідею парку «Покровський», то дуже хотіли, щоб він не був схожим на інші наші парки. У парку «Дубки» ірпінчани можуть відпочити із сім’єю, влаштувавши пікнік і посмажити шашлики. Парк ім. В. Правика більше орієнтований на спокійний відпочинок батьків з дітками і культурно-масові заходи. А тепер ми вирішили зробити щось нове і особливе. Зовсім випадково прийшла ідея тематичного парку дерев’яних скульптур.

Майстрів знайшли у різних куточках України. У парку «Покровський» зібралися фігури, створені золотими руками різьбярів із Рівненщини, Київщини, Чернігова, Харкова, Івано-Франківщини, Закарпаття. Над виготовленням скульптур умільці трудилися понад 3 місяці. У середньому на створення однієї йшов тиждень-півтора.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Найбільше дерев’яних фігур – 16 штук – виготовив тридцятилітній різьбяр із міста Верховина Олег Пилип’юк. У його руках народилися унікальна лавка-сова, дельфін, дід-лісовик, голова коня, косуля з козеням, жаба, ведмідь, баран, бегемот та інші. Майстер розповів, що починав робити фігури за приблизними зразками, але потім додавав багато свого, деякі фігури є повністю авторськими. Більшість фігур Олега ірпінчани побачать у такому вигляді, як їх задумав автор. Але у двох з них могли бути додаткові деталі, які до Ірпеня не приїхали. У баби Яги на спині мав стояти із вигнутою спиною кіт, а у діда-лісовика на посоху повинна була сидіти велика ворона. Ці деталі кріпилися до основної частини скульптури тонкими елементами і з огляду на те, що вони можуть бути зламані, майстер їх забрав. І для безпеки наших діток це також краще.

Ирпень, парки
Фото: Надано Володимиром Карплюком
Ирпень, парки

Центральна фігура скульптурного ансамблю – янгол з дитиною на руках. Символічно, його розмістили неподалік дитячого майданчика. Ця скульптура найбільша – понад 3,5 метри. Висота інших фігур від 1 до 2,5 метрів, а вага деяких з них сягає тонни.

Можна довго розповідати про красу парку дерев’яних скульптур в Ірпені, але краще приїхати і побачити все на власні очі. Тому ласкаво запрошую ірпінчан та гостей міста у неділю, 12 червня, на урочисте відкриття парку «Покровський». Адреса: м. Ірпінь, перехрестя вул. Покровська та Котляревського.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram