ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Хворі землі: без збереження якості ґрунтів людство приречене

До 2050 року населення землі може сягнути 9 млрд людей. Щоб їх прогодувати, потрібно збільшити виробництво продуктів харчування вдвічі. Якщо при цьому не приділяти уваги збереженню якості ґрунтів, цілі країни можуть опинитися на межі масового голоду.

Сьогодні, 5 грудня у світі відзначають Всесвітній день ґрунтів. Не випадково цей день не святкується, а саме відзначається. Святкувати, на жаль, нема чого. Людство експлуатує землю нещадно, і сьогодні захист ґрунтів потребує особливої уваги. Ми рідко про це задумуємось, але саме на ґрунті виробляється більше ніж 90% продуктів харчування. Саме ґрунти є тим самим бар'єром, який стримує негативний вплив діяльності людини на природу. Саме ґрунт забезпечує біорізноманіття. Ви знали, що за вмістом біомаси ґрунт майже в 700 разів перевершує океан, хоча на суходіл припадає менше третини площі землі? Саме ґрунти є головним регулятором складу атмосфери Землі та відіграють велику роль у глобальних процесах зміни клімату. Без перебільшення ґрунт можна назвати «живою шкірою» планети.

І ця шкіра сьогодні, на жаль, «хвора». Про її догляд людство вкрай погано дбає. Екологічний стан світових земельних угідь викликає велике занепокоєння. Землі, які повністю деградували або мають високий ступінь деградації, складають уже чверть загальносвітового земельного фонду. А це страшна цифра – більше 1 млрд гектарів землі. Це площа, рівноцінна розміру 16-ти територій України. 45% землі стали «мертвими» через водну ерозію, 42% через вітрову, 3% стали пустелею.

Щороку 12 мільйонів гектарів земель у світі просто перетворюються на пустелю. Це площа, якої було б достатньо для вирощування 20-40 млн. т зерна.

І ще одна страшна цифра – 10% деградованих ґрунтів – повністю на совісті людей. Вони стали непридатними для вирощування продуктів харчування через хімічне забруднення. Тобто людина власними руками «вбила» ґрунт на площі, рівноцінній трьом територіям Польщі.

Людство має змінити своє ставлення до землі! Інакше, ми йтимемо шляхом самознищення. Виклики перед людством стоять колосальні. За прогнозами ООН, до 2050 населення Землі становитиме більш ніж 9 млрд. Щоб прогодувати таку кількість людей, виробництво продуктів харчування потрібно буде ПОДВОЇТИ. Якщо ж деградація ґрунтового покриву продовжиться, це може призвести до неврожаїв та голоду в цілих окремо взятих країнах.

І саме українці можуть та зобов’язані подавати приклад відповідального ставлення та піклування про землю. Бо саме у нашій країні сконцентровано 4,5% світових сільськогосподарських угідь, 8,2 % орних земель світу. Саме у нас 8% світових чорноземів за площею і 25% за вмістом гумусу. На жаль, безсистемність аграрної політики призвела до того, що за останні 10 років ми втратили 15% родючості ґрунтів.

Нам треба терміново провести якісну земельну реформу, однією з ключових позицій якої має стати збереження родючості нашої землі.

Ми володіємо колосальним скарбом і маємо розуміти, яка це відповідальність. Наша земля – це величезний дар природи, від якого залежить не лише життя кожного з нас, а й багатьох поколінь наших нащадків.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram