Задоволення і втома: семеро лікарів-добровольців ПДМШ за чотири дні оглянули майже півтисячі попаснянських дітей

Упродовж другої спеціальної місії Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова у Попасній на Луганщині семеро лікарів ПДМШ за чотири дні оглянули 436 дітей. За словами дитячого хірурга Сергія Петрика, ці діти – вихованці одного дошкільного закладу і трьох загальноосвітніх. "Додатково оглянули ще близько 20 дітей, які не є вихованцями цих чотирьох закладів. Кожний ранок у нас починався з огляду таких "позапланових дітей", яких батьки самостійно приводили до нас у лікарні, де ми жили чотири дні", – сказав він.

Фото: ПДМШ

Школа, в якій лікарі працювали в останній день, стоїть поблизу лінії фронту, і з 2015 року тричі піддавалася обстрілам з боку російських сил. "Сьогодні, коли ми вийшли і вже прощалися з директором школи, ми також чули постріли", – сказав Сергій.

Добровольці повертаються додому не з порожніми руками. Кожен з лікарів отримав грамоту від в.о. начальника відділу охорони здоров'я Попаснянської райдержадміністрації Олени Кострової разом з листом вдячності від неї на адресу керівника організації – місця постійної роботи лікаря, а також подяку від головного лікаря Попаснянської ЦРЛ Олександра Ковальчука.

"У свою чергу, ПДМШ також дякує Олені Костровій та Олександру Ковальчуку за створення належних умов для роботи лікарів, їхнє всебічне сприяння та підтримку місії", – сказав Петрик. – Тільки спільними зусиллями ми зможемо змінити Україну на краще!"

Він розповів, що вдячність лікарям ПДМШ висловлювали і батьки попаснянських дітей, 99,9 відсотка яких дали дозвіл на проведення огляду медиками ПДМШ. "Адже ми не тягнули дітей силоміць – усі були приведені лише з дозволу батьків. У кожному закладі було тільки по одній-дві відмови. Причини відмов нам невідомі".

З якими почуттями лікарі повертаються додому? "Задоволення від проведеної роботи, задоволення від того, що мали можливість допомогти там, де наша допомога потрібна. Ну і, безперечно, втома, бо за ці чотири дні ми провели просто колосальну за обсягом роботу", – наголошує Сергій Петрик. Він також додав, що не варто забувати й про те, що в один з цих чотирьох днів лікарям ПДМШ довелося працювати фактично цілодобово, оскільки всі семеро були залучені до надання допомоги чотирьом українським військовим, постраждалим від вибуху та пожежі.

Профілактичний огляд дітей у дитсадках і школах Попасної, який проходив 20–23 березня, є продовженням ініціативи, розпочатої ПДМШ місяць тому, коли за два дні у Попасній було оглянуто майже 300 дітей. Ідея таких "педіатричних десантів" добровольців належить, власне, киянину Сергію Петрику, який працює в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "ОХМАТДИТ" та медичній мережі "Добробут" Разом з ним до Попасної цього разу приїхали Максим Макаренко, к.м.н., стоматолог ТОВ Центр сімейної стоматології "iStomatolog" у Києві, Андрій Кукуляк, стоматолог однієї з київських приватних клінік, Сергій Максимов, педіатр, завідувач відділенням Коломийської ЦРЛ, Володимир Мельничук, дитячий невролог, головний лікар Коломийського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, Олена Горопко, клінічний ординатор кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, сімейний лікар ММ "Добробут-дитинство", та Олексій Голубенко, магістр кафедри дитячої хірургії, лікар-інтерн, дитячий хірург третього року навчання Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця.

Сьогодні в районах проведення АТО, підконтрольних Україні, критично бракує медичних кадрів та допоміжного персоналу – як безпосередньо в місцях тимчасової дислокації військових частин, так і в прифронтових цивільних лікарнях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram