ГоловнаБлогиКнижкова полиця

10 книжок, які надихають на нові звершення

«Книга повинна бути сокирою, здатною розрубати замерзле море всередині нас» – писав Франц Кафка. І хоч одному з найвидатніших німецькомовних письменників двадцятого століття йшлося не про літературу, яка робить світосприйняття більш позитивним (або радше – не тільки про неї), ми вирішили зібрати саме такі книги. Ці твори надихають на творчість, роботу над собою, навчання. Після їх прочитання стає радісно та легко. Саме на таку літературу і слід звертати увагу весною (насправді – у інші пори року теж).

Елеонор Портер «Полліанна»

Здавалося би, як книга про сироту, що змушена жити у строгої тітки, може вважатися однією з найбільш світлих та добрих в історії літературі. Справа у тому, що американській письменниці вдалося створити неймовірний образ Полліанни, яка намагається у всьому знаходити позитив.

Життєрадісна та весела 11-річна дівчинка вчить всіх оточуючих «гри у радість». Навіть неприємності та покарання Полліанна сприймає з усмішкою, чим і надихає всіх, хто має щастя познайомитися з нею.

Дитячий роман Елеонор Портер не раз екранізували, а також перетворювали на театральні постановки.

Джеймс Бовен «Вуличний кіт на ім’я Боб»

Реальна історія про лондонського вуличного музиканта, який практично втратив надію, та рудого кота, який став йому справжнім другом та змусив не зупинятися на шляху до мрії.

Джеймс і Боб стали популярними ще до виходу книги (ролики з виступом музиканта у супроводі кота практично одразу стали хітами у мережі). Також у 2016 році вийшов однойменний фільм. У ньому, до речі, зіграв той самий рудий кіт.

Читати: У дива потрібно вірити, тоді вони обов’язково трапляються

Туве Янсон «Країна Мумі-тролів»

Затишний та добрий світ казок фінської письменниці шведського походження вартий того, аби повертатися до нього і в дорослому віці. Хоч, мумі-тролі теж не застраховані від поганого, але вони завжди пам’ятають про головне – свою сім’ю, маленькі щоденні приємності та надію на краще.

На українську мову перекладені такі повісті з серії казок про мумі-тролів: «Маленькі тролі і велика повінь», «Комета прилітає», «Капелюх Чарівника», «Мемуари Тата Мумі-троля», «Наприкінці листопада» та інші.

Крістофер Хедфілд «Інструкція астронавта по життю на Землі. Чого мене навчили 4000 годин на орбіті»

Книга після якої просто неможливо сидіти склавши руки. Перший канадець, що вийшов у відкритий космос, на своєму прикладі доводить – великі звершення потребують великих зусиль. Ще з дитинства Крістофер, мріючи про кар’єру астронавта, кожного разу питав себе: «А що би на моєму місці робив майбутній астронавт?». Так хлопчик вчився не здаватися, навчався так старанно, як тільки міг, і рухався вперед.

Не менш цікавими будуть роздуми Хедфілда, адже він один з небагатьох, хто мав змогу подивитися на Землю зі сторони.

Маршалл Ґолдсміт, Марк Рейтер «Перемикайся. Стань тим, ким хочеш бути»

Чимало книг розповідають надихаючі історії, втім не дають дієвих рецептів та корисних порад. Ця – виняток. Маршалл Ґолдсміт та Марк Рейтер вчать викорінювати погані звички та набувати корисних. Вони розповідають, як перейти з мрій та планування до реальних дій.

«Якщо я добре виконаю свою роботу в цій книжці, а ви — свою, то відбудеться дві речі: 1) ви наблизитеся до того, щоб стати такою особистістю, якою хочете бути; і 2) ви менше шкодуватимете.» – обіцяє Маршалл Ґолдсміт.

Нік Вуйчич «Життя без обмежень»

Як часто ми говоримо собі «це неможливо», як часто знаходимо «об’єктивні» перешкоди на шляху до мрії, звинувачуємо долю і боїмося навіть зробити перший крок? Насправді, практично все можна подолати, якщо хотіти цього насправді сильно. Хороший приклад – Нік Вуйчич. Цей чоловік народився з рідкісною патологією – у нього були відсутні руки і ноги.

У книзі «Життя без обмежень» Нік Вуйчич вчить шукати можливості, а не нарікати на обмеження. «Живіть так, наче ви здатні на все!» – радить австралієць і було би помилкою не прислухатися до нього.

Вiктор Франкл «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі»

Книгу австрійського психолого і філософа не назвеш легкою, втім вона дуже корисна, адже дозволяє поглянути на все, що з нами стається, трохи ширше. Погодьтеся, легко бути щасливим та мотивованим у спокійній та гармонійній обстановці. А як зберігати надію, коли все по-іншому?

Віктор Франкл розповідає про життя в концтаборі, а також виводить власну психотерапевтичну стратегія – логотерапію. Психолог переконаний, що тільки ми вирішуємо, як ставитися до подій, що з нами відбуваються, і бути щасливими, чи ні – це теж наш вибір.

Барбара Шер, Енні Готтліб «Мистецтво мріяти. Як отримати те, чого насправді бажаєш»

Ця книга була написана ще у 1978 році. Актуальною вона є і сьогодні та, ймовірно, залишатиметься такою завжди. Бестселер вчить перетворювати мрії на цілі та жити тим життям, яким ви завжди хотіли.

До речі, у «Мистецтві мріяти» є чимало завдань, виконуючи які можна зрозуміти, як рухатися далі. Книга нагадує, що ніколи не пізно почати спочатку, і нарешті здійснити свою найбільш заповітну мрію.

Рей Бредбері «Ліки від меланхолії»

Збірка оповідань відомого письменника-фантаста, яка розповідає про різні долі, різні переживання та різних людей. «Ліки від меланхолії» складаються як з світлих та добрих історій, так і з сумних. Об’єднує їх одне – після прочитання цих оповідань хочеться вірити у краще. «Коли все втрачено, залишається надія.» – говорить один з персонажів Бредбері.

А якщо ви шукаєте, чим лікувати меланхолію, то ця книга краща за будь-які пігулки.

Майкл Гаят, Деніел Гаркаві «Дивись уперед. Надійний шлях до омріяного життя»

Якщо не планувати життя та не визначатися з пріоритетами, то врешті можна опинитися там, де ми зовсім не хотіли, – впевнені Майкл Гаят та Деніел Гаркаві. Їхня книга, власне, і вчить складати таку собі карту до мрії.

Якщо вам не вистачає мотивації, достатньо буквально кількох сторінок з бестселера цих авторів, щоб знову взятися до роботи.

Яна Онишкевич

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram