Українські Карпати – в центрі уваги

Українська держава є унікальною державою. Унікальною – у тому розумінні, що, маючи настільки різноманітні й привабливі природні ресурси: родючі ґрунти, повноводні ріки, два моря – Чорне та Азовське і, звичайно, мегакрасиві гори Карпати, ми за роки незалежності так і не зуміли максимально розвинути ці ресурси та використовувати їх на повну потужність.

Фото: www.1zoom.me

Сьогодні хочу зосередити нашу увагу саме на гірських територіях Карпат, які замість того, щоб перетворитися на Мекку для туристів, стали депресивними районами, в які бояться чи просто не хочуть заходити інвестори. Передумов для цього є кілька. Але найголовнішим чинником є те, що в державі ніколи не було ані стратегії розвитку Карпат, ані цілеспрямованої державної політики щодо їх перетворення в інвестиційно привабливі території. Єдине на що наша держава спромоглася в часи незалежності – це зберегти совкову практику «соціальної підтримки» населення гірських районів через виплати так званих «гірських» на руки.

Щоб зрозуміти масштаб такої «підтримки», просто вдумайтесь в кілька цифр. В Україні 637 населених пунктів мають статус гірських і проживає у них понад 630 тисяч осіб. Усі ці люди щорічно отримують «гірські» виплати, зокрема минулого року – понад 3 мільярди гривень! Три мільярди гривень держава по «ікринці» роздала кожному горянину, а він їх, скоріш за все, просто проїв. Якщо б ми такі кошти щороку вкладали у розвиток Карпат, то давно уже б там створили таку інфраструктуру, яка б сторицею повертала ці вкладення до бюджетів усіх рівнів, починаючи від державного і закінчуючи бюджетом кожної сільської ради, яка зараз просто має статус «гірської» і вважається дотаційною.

Так далі тривати не може. І врешті це розуміють не лише у тих областях, де розташовані наші Карпати, але й на київських пагорбах. Ми ініціюємо кардинальну зміну підходу до розвитку гірських територій – від системи банального проїдання до системної реалізації розвиткових проектів. Ми хочемо, щоб держава відмовилася від роздавання «ікринок» через виплати згадуваних «гірських» і врешті створила умови доступу до «вудки» у вигляді підтримки проектів, ініціатив громад та створення умов для власної реалізації.

І 2018 рік повинен стати роком прориву в цьому напрямку, адже ми запланували до реалізації низку масштабних проектів і конкурсів. Одним із них є проект «Карпатська мережа регіонального розвитку» – переможець конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, які реалізовуватимуться за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу в рамках програми підтримки секторальної політики – підтримка регіональної політики України.

Цей проект бюджетом 48,9 млн грн спільно реалізовуватимуть Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька обласні державні адміністрації та Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» за підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької обласних рад. А його метою є підвищення ефективності регіонального економічного розвитку в Карпатах завдяки використанню інструментів міжрегіональної співпраці.

Спільними зусиллями цих же чотирьох обласних рад – Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької нам вдалося цього року започаткувати конкурс ініціатив місцевих карпатських громад із загальним бюджетом 7,4 млн грн. Бюджет на проекти, які реалізовуватимуться на Львівщині, – 2 млн грн. Для реалізації міжобласних проектів, які фінансуватимуться безпосередньо Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна», передбачений 1 млн грн.

Пріоритети ми визначили такі: транскордонне співробітництво (у випадку подання проектів у вказаному пріоритеті, обов’язковою вимогою є наявність закордонного партнера); популяризація історико-культурної спадщини; збереження природної спадщини та розвиток інформаційно-комунікаційних технологій.

Цей конкурс уже стартував і триватиме до кінця квітня. І більш детальну інформацію про нього Ви можете почерпнути на інформаційних ресурсах Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Часу на роздуми і підготовку якісних проектів дуже мало. Але я упевнений, що до кінця цього року ми реалізуємо щонайменше 3 десятки класних проектів, які дадуть поштовх розвиткові Карпат.

І найголовніше. Усі ці ініціативи та старання «знизу» – не разові акції. Це наша системна політика, яку ми після її вдалої та успішної реалізації хочемо презентувати Європейському Союзу, щоб отримати змогу претендувати на великий пілотний проект для регіону Карпат в рамках Угоди про Асоціацію України з ЄС у сфері регіонального розвитку, який буде спрямований на підтримку регіональних проектів та програм у сфері доступності, підтримки підприємництва, збереження природної та історико-культурної спадщини та розвитку людського капіталу. А це, як Ви розумієте, зовсім інші масштаби фінансування!

Фото: Олександр Ганущин

Разом зможемо більше! Особливо тоді, коли ми перестанемо чогось від когось чекати, а почнемо робити конкретні кроки у напрямку конкретних результатів!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram