ГоловнаБлогиЦифра тижня

Наприкінці липня в обігу перебувало 311,6 млрд грн готівки

Наприкінці липня 2017 р. в обігу в Україні перебувало 311,6 млрд грн готівки. Про це свідчать статистичні дані Національного банку.

У той же час, частка готівки в загальній структурі грошової маси (куди крім готівки входять також кошти на поточних та депозитних рахунках у банках та цінні папери) становить 28 %. Для порівняння, наприкінці 1997 року цей показник становив 48,9%, а у 2002 році – 41%.

Як пояснює експерт ІСЕД з питань фінансової політики Антоніна Дешко, незважаючи на поступове зниження частки готівки в обігу, вона все ж залишається досить високим, що свідчить про низку негативних явищ в українській економіці. Йдеться і про високий рівень тіньової економіки, і про недовіру до фінансової системи та недостатній розвиток безготівкових розрахунків.

«Світова практика показує, що для зниження частки готівки в обігу, можна застосовувати адміністративні методи, такі як обмеження обсягів розрахунків готівкою, зобов’язання торговців до встановлення POS-терміналів тощо. Однак кращий ефект все ж досягається еволюційним шляхом – через зростання добробуту населення, стабільність розвитку економіки, поряд із формуванням відповідної платіжної інфраструктури, популяризацію електронних платежів та підвищенням фінансової грамотності населення».

Як підрахували експерти ІСЕД, якщо б 311,6 млрд грн перевести у п’ятсотгривневі банкноти, то вони б заважили майже 716,8 т, для перевезення яких знадобилося б щонайменше 11 залізничних вантажних вагонів.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram