Як Гонтарева лобіює інтереси трьох монополістів ринку кредитних історій

Глава НБУ Валерія Гонтарева нагло лобіює інтереси трьох з дев’яти існуючих в Україні бюро кредитних історій! Своєю постановою №357 від 4 червня цього року вона фактично ввела монополію стосовно цих юридичних осіб. Для довідки: діяльність цих бюро полягає у зборі, обробці, зберіганні, захисті та використанні інформації, що складає кредитну історію.

З невідомих причин, Гонтарева привілеювала лише Перше всеукраїнське бюро кредитних історій, Українське бюро кредитних історій та Міжнародне бюро кредитних історій. Це означає, що керівництво НБУ прямо порушує законодавство України: створює монополізацію ринку у сфері збору, зберігання та надання інформації про кредитні історії! Крім того, керівникам всіх банків України 10 липня НБУ розіслало електронне повідомлення, в якому ці три бюро виділені як пріоритетні для роботи.

«Резиденти України мають подати інформацію про кредитну історію з усіх трьох кваліфікованих бюро, визначених у пункті 2 глави 1 розділу Положення про реєстрацію:

Перше всеукраїнське бюро кредитних історій;

Українське бюро кредитних історій;

Міжнародне бюро кредитних історій.

Нерезиденти подають інформацію з найбільшого бюро кредитних історій країни, у якій вони є резидентами», – йдеться у повідомленні.

Не зрозуміло, на підставі яких критеріїв Гонтарева визначила саме ці три бюро. Куди ділися ще шість? Така вибірковість політики глави Нацбанку викликає очевидні сумніви щодо чесної та прозорої діяльності Гонтаревої.

У цивілізованих державах такого керівника головної фінустанови країни давно б вже зі свистом вигнали з посади! Що й пропоную зробити! Адже крім цього, у Гонтаревої зібралось й багато інших гріхів, за які мало звільняти, - давно пора садити! Лише за два останні дні курс долара піднявся на 2 гривні. Де підстава? Скільки ще будемо це терпіти?

Максим Поляков Максим Поляков , Депутат Верховної Ради, член міжфракційного депутатського об’єднання ВРУ "Депутатський контроль"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram