ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закони про посилення незалежності НБУ

Один з документів передбачає зміцнення фіскальної незалежності НБУ та активізацію його функцій управління

Порошенко підписав закони про посилення незалежності НБУ
Під час засідання конституційної комісії 26 червня 2015 року
Фото: dyvys.in

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України №2742 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституціональної спроможності Національного банку України".

Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

"Повернуто з підписом від Президента (08.07.2015)", - йдеться в статусі проходження документа.

Цей документ передбачає зміцнення фіскальної незалежності НБУ та активізацію його функцій управління.

Так, закон пропонує створення загальних резервів Нацбанку, достатніх для забезпечення діяльності НБУ, і заборону авансового переказування грошей до бюджету до затвердження фінансової звітності НБУ міжнародним аудитом.

Другий блок питань спрямовано на збільшення впливу і повноважень ради НБУ, зокрема, на здійснення контролю за внутрішнім аудитом за менеджментом Нацбанку. Серед іншого закон передбачає скорочення членів правління НБУ від 11 до 6 осіб.

Також Порошенко підписав пов'язаний з попереднім Закон України №2743 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституціональної спроможності Національного банку України".

Цей закон скасовує норми Бюджетного кодексу України щодо залучення НБУ до складання прогнозу державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди (зміни в частині першій статті 21 Кодексу); надання Нацбанком Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України прогнозних монетарних показників та інформації про розрахунок частини прогнозованого прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету (зміни у частині другій статті 33 Кодексу) та ін.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила в цілому ці закони 18 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram